Kovács Dániel

Blog

Értelmiséginek hiszed magad?

2017. augusztus 15. 06:16 - Raimhol

nkjjlkj.jpg

Manapság sokan gondolkodnak azon, hogy mi által lehet behatárolni azt a fogalmat, hogy kit is nevezzünk értelmiséginek, és sokan arra a következtetésre jutnak, hogy ez annak a függvénye, hogy az ember diplomát szerzett-e, és tartozik-e ehhez egy felső fokú nyelvvizsga. Azokra is rászokták aggatni ezt a jelzőt, akik szellemi munkát végeznek, hozzá kell tegyem ez alapján a társadalom felét értelmiséginek kellene tekintenünk körülbelül, ami lássuk be nem túl reális kép a mai társadalomról.

 

A másik tévhit, amikor azt képzelik az emberek, hogy attól fog valaki értelmiséginek számítani, ha színházba, múzeumba jár, könyveket olvas, kedveli a művészeteket, és csak hasonló körű emberekkel kommunikál, én ezt inkább úgy hívnám hogy álértelmiségi! Úgy gondolom, hogy a valódi értelmiségi egy aktív szerepkör, olyan egyén, aki a saját érdekein túlmutatóan véleményeivel, cselekedeteivel, vagy munkájával igyekszik útmutatást adni a társadalomnak, vagy formálni azt megfelelően a saját progresszív, önazonos, és autonóm gondolataival, véleményével.

 

Ebből következik, hogy attól még mert valakinek diplomája van, vagy szellemi munkát végez, nem tekinthető feltétlenül értelmiséginek, ha nincs véleményformáló ereje, vagy amit cselekszik az nem reflektál sem önmagára, sem a világra. Az értelmiségi mint fogalom nem papírok, vagy bejegyzett munka függvénye, hanem a társadalomban betöltött szerep, és az ehhez társult intellektualitás, és világról alkotott elképzelés, majd ennek az elképzelésnek a megfelelő módú átadásának a függvénye. Szóval Te értelmiségi vagy?

155 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr6112749360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloggerbendu 2017.08.15. 23:36:37

@Raimhol: ez jön magától. Az értelmiség formálja a világot minden szempontból. A többiek csak élnek benne.

Amator 2017.08.15. 23:41:09

@bloggerbendu: Igazad van, de túl szigorú vagy. Nézd meg kivel vitatkozol, huszonéves korodban neked is inkább bíztatásra volt szükséged, mint ledorongolásra. Az sms létezése óta süllyed a szinvonal, egy többszörösen összetett mondatot egyre kevesebben tudnak értelmezni, megfogalmazni meg pláne. Jókait már nem olvas senki.

Raimhol 2017.08.15. 23:44:48

@Amator: Legyen csak szigorú. 23 éves vagyok, körülbelül két éve tartom magam aktív "önfejlesztőnek/gondolkodónak", bőven van még mit fejlődnöm, de úgy érzem bőven van mit írnom, és rengeteg fontos téma van amivel kapcsolatban akár élő vitában is részt veszek, akár nagy nyilvánosság előtt. Nyelvtanilag van mit fejlődnöm, retorikailag is, és tájékozottságban is, de attól még egy gondolkodó vagyok, és komplex. Vitázom szívesen, igaz ennyi komment esetén nem lesz kapacitásom lassan, de aki személyeskedik, azzal semmi kép nem fogok foglalkozni. Moderálni valószínű szintén nem fogom, mert cenzúraellenes vagyok.

Hozzászólok 2017.08.15. 23:51:15

@Raimhol: Az egot te keverted ide...
A helyzet az, hogy a poszt egy vitaindító lenne - ugyebár - az értelmiség mibenlétéről, de nem tud az lenni, egyrészt mert annyira érdektelen és közhelyes a téma másrészt, mert mindenkinek személyesen jól beválaszolsz valamit, amivel le is csapod a labdát. Tehát az emberek nem egymással beszélgetnek, hanem veled. Új gondolat nem tud megjelenni.
Willkommenskulturral értek egyet, ez egy nagy semmi. Kábé olyan, mintha arról értekeznénk hogy a 10 es szám lehet kicsi is meg nagy is, de attól függ valójában, hogy kiló vagy tonna. De ha meg liter, akkor pláne.

Amator 2017.08.15. 23:58:24

@Raimhol: Te tudod. Legközelebb írhatsz az érzelmi intelligenciáról is, mert páran híján vannak e tulajdonságnak a kommentelők között. :)

Willkommenskultur 2017.08.16. 00:07:34

@Amator: jókait már sms előtt se olvasott senki, vagyis valaki biztos de én nem pedig kötelező volt

nekiestem az Aranyembernek vgy 3x de már a legelején a Vaskapu leírásánál utáltam a dagályos körmondtokat, és eldöntöttem hogy Jókai szar - pedig protekcióval indult mert rokonom vagy mi

ellenben Mikszáthot különösen kedvelem

ajánljatok vmi mást Jókaitól amitől nem alszok be 5 perc után vagy nincsenek benne féloldalas jelzős szerkezetek /én úgy vágnám ki az Arany embert a kötelezők közül hogy csak úgy csattan/

Amator 2017.08.16. 00:24:58

@Willkommenskultur: :)
Azon gondolkodtam mostanában, hogy annakidején az Antigoné helyett miért nem lehetett mondjuk valamelyik Rejtő könyvet becsempészni a kötelező olvasmányok közé. Mennyivel előrébb tartanánk. :)

Dinkainka 2017.08.16. 00:39:31

Nagyon fontos, hogy skatulyákat gyártsunk, és ebbe gyömöszöljük az embereket! Erre legjobb eszköz a lombfűrész!

Raimhol 2017.08.16. 00:50:02

@Amator: Gondolom ezt némi cinizmusból írtad, de komolyan ihletet adtál! Fogok is írni róla! :D

Willkommenskultur 2017.08.16. 00:55:43

@Amator: Attól függ, mi a cél. Ha az olvasás megszerettetése a cél, akkor igenis könnyü olvasmányokat kellene a diákok kezébe adni.

Jókai is az akkori nagyközönségnek szólt, nem az elitnek. Az is igaz, hogy akkor még messze nem olvasott mindenki. És ő azon kevesek közé tartozott, aki meg is tudott élni az írásból.

Ma meg már mindenki olvas, vagy legalábbis képes rá, tehát ilyen módon már nem lehet meghatározni az értelmiséget. Ahogy így gondolkodom, angolul és csehül nincs is kifejezés, ami megfelelne a magyar 'értelmiség' szónak, inkább a fehérgalléros - kékgalléros szavakat szokták emlegetni.

randomgenerator 2017.08.16. 01:19:56

No, akkor én paraszt vagyok, mert nincs nyelvvizsgám. Ezt legalább hamar lezavartuk. :)

bigdata 2017.08.16. 03:10:37

@Willkommenskultur: angolul több kifejezés is van erre, pl. intelligentsia (lengyel eredetű, a szellemi felső tízezret takarja), intellectual class (a francia classe intellectuelle tükörfordítása), de a saját társadalmukra nem értelmezik, ez valami overseas hóbort. A white collar leginkább a kádár-kori értelmiségi rétegbe tartozó értelmiséginek felel meg.

bigdata 2017.08.16. 03:20:45

@Dinkainka: egen, hát eredendően az értelmiség egy sokaságot takar. Persze, ha egyéneket akarunk kényszeresen kategorizálni, az mindig problémás, pl. ki számít öregnek, magyarnak, jó nőnek, sportolónak, stb.

2017.08.16. 03:30:47

Ez az értelmiségi gőg a csóró kelet-európai diplomások lelki onanizálása, ön-hátbaveregetése.
Magyarországon egy BKV-n utazó visszeres lábú, kócos hajú magyar-történelem szakos tanárnő vagy egy osztrák takarítónőnél rosszabbul kereső magyar vidéki ügyvéd értelmiséginek számít. Mert szarul keres, de nem izzad bele a munkába és nem lesz koszos közben, de főleg, mert van diplomája és emiatt felsőbbrendűnek hiszi magát.

Kelet-Ázsiában élek, itt kurvára nem érték a diploma, ha azzal nem tudsz annyit keresni, hogy vegyél egy X5-ös BMW-t. De ha ugyanezt a jövedelmet azzal hozod össze, hogy az út szélén gyümölcsöt árulsz, az se érdekel senkit, mert az egyetlen mérce, hogy mennyit keresel. Jó, nyilván egy orvos nem fog vegyülni egy utcai árussal, de a mérce akkor is kizárólag a jövedelem. Persze itt is minden szülő szeretné, ha a gyereke orvos vagy ügyvéd lenne, de nem azért, hogy "értelmiségi" legyen belőle, hanem hogy sokat keressen fizikailag nem megterhelő munkával.
Itt praktikusan gondolkodnak az emberek: mennyit keresel és milyenek a munkakörülményeid (légkondicionált iroda nyilván jobb, mint egy gyárban robotolni).

2017.08.16. 03:39:36

@Raimhol: "sok ilyen személy csak két szakterülethez ért magas szinten, de ezen kívül nem képes komplex gondolkodásra a világról"

Vagy mondjuk magasról szarik arra, ami szerinte nem fontos.
Fiatalon én is azt hittem, hogy az az értelmiségi, meg az a tuti, ami minden lében kanál, mindenről komplex véleményt tud felböfögni. Én is ilyen vagyok, mert magyarként szocializálódtam és persze, Magyarországon ez a mérce. Csak ne lepődj meg, hogy Magyarországnál fejlettebb, gazdagabb országokban egyáltalán nem elvárás, hogy valaki a munkáján, hobbiján kívül másról is képes legyen jártatni a száját. A te szemedben ők nem értelmiségiek, de ők azt a szót se tudják értelmezni, hogy értelmiségi. Van a sikeres ember meg a nem sikeres. Ez az értelmiségi sznobéria egy kelet-európai dolog. Én is nehezen vetkőzöm le.

2017.08.16. 03:52:02

@Amator: Jókait már a 80-as években se olvasta el az osztály fele. Én olvastam az Aranyembert, majd megnéztem a filmet többször (TV-ben adták számtalanszor), nekem a film az Aranyember. Mert vizuálisan beégett az agyamba. Persze a könyv se rossz, ha túljut az ember az elején és romantikusból realistává válik a történet, de gyerekként egy szenvedés.
Azt vallom, hogy a gyerekeket nem brutál hosszú regényekkel kellene kínozni, hanem arra kellene megtanítani, hogy információt bányásszanak egy szövegből. Értelmezni tudjanak mondjuk jogszabályokat. Igen, ez nem szépirodalom, de a szépirodalom egy pár furcsa szerzet hobbija lett. Ma már az anime és manga kultúra is nagyobb Magyarországon a fiatalok körében, mint a szépirodalom-rajongók köre.

2017.08.16. 03:56:18

@bigdata: angolul intellectual az értelmiségi. Meg van a pseudo-intellectual, az álértelmiségi. Magyarul folyton az értelmiségi szót használjuk, akkor is, ha az álértelmiségi lenne a megfelelő kifejezés.

bigdata 2017.08.16. 03:57:52

Az eredeti poszthoz: az értelmiségi szónak nincs hivatalos definiciója, tehát azt jelenti, amit az emberek értenek alatta. Hogy mit értenek alatta, az függhet a kontextustól, korszaktól, országtól, szubkultúrától, stb. Természetesen van értelme beszélni arról, hogy kinek mit jelent (az internetnek köszönhetően azt is könnyű megtudni, hogy mások számára mit jelent), de nem árt észben tartani, hogy a szó köznyelvi jelentése nem egyéni döntés kérdése, kinyilatkoztatásos alapon.

bigdata 2017.08.16. 04:13:54

@karandash: a fordítással kapcsolatban értelmiségről, nem értelmiségiről volt szó. De ha már: az intellectual vs white collar pont rámutat a magyar szó szűkebb és bővebb értelmére, amire a nem poszt-szovjet nyelveken külön szót használnak.

bigdata 2017.08.16. 05:03:36

@karandash: azért az, hogy csak a pénz számít, sarkos állítás. Bárhol is élsz, az életformád a pénzen kívül a műveltséged is befolyásolja. Mi tagadás, eléggé úgy fest, hogy pl. Kelet-Ázsiában ebből nem sokaknak jutott. Nagyjából úgy viselkednek, mint a 3 generációval ezelőtti európaiak, pl. ha valahova mehetsz kocsival és mégis gyalog mész, akkor bolond vagy. Nem látszik a márkajelzés a pólódon, lúzer vagy. Valami ismeretlen vacak helly hansent vettél, nem vagy normális. Az is gyanús, ha tudsz úszni, esetleg van túrabakancsod, ez valahogy mind nem méltó felnőtt emberhez. De az orrodat a járdára fújni ájfónnal a hónod alatt, az belefér.

2017.08.16. 06:12:30

@bigdata: itt ahol élek nagyon népszerűek az ilyen nyugati hóbortok, mint kerékpározás, túrázás, úszás, szörfözés. Minden, ami drága, pénzben kifejezhető értéke van (lehet mutogatni) és nyugati. Itt több olasz (igazi olasz séf által vitt) étterem van, mint Magyarországon. Francia borok és sajtok mindenhol.
A hipszterkedés menő, kávéból csak arabica. Ájfónon alul nem adja az átlagember. A Helly Hansenről tudják, hogy menő.
A gyerekeiket amerikai, angol, ausztrál, kanadai egyetemekre küldik a gazdagabbak. Persze ott is van aki divattervezést tanul, nem mindenkiből lesz jogász, orvos vagy mérnök. Minden gazdagabb család a gyerekét komolyzenére taníttatja, nem mert értik Mozartot meg a nyugati zenét, hanem mert ez is státuszszimbólum.
Tehát a nyugati életmód a külsőségeiben nekik vonzó. Viszont sajnos a primitív hagyományos kultúra is megvan: társaságban böfögés, az orrát a kezébe fújja ki, ha a luxusautójával elüt egy embert, és esetleg megáll (nem jellemző), akkor első dolga, hogy az ügyvédjét hívja, nem a mentőt; az egyetlen érték a pénz (ez régi ázsiai vonás, nem a nyugati ember honosította meg), ha a feleség nem tud fiút szülni a férfinak, akkor simán csinál egy másik nővel gyereket. Ha a férfi nem keres eleget, akkor a feleség simán elválik tőle (és viszi a házat, kocsit).
Röviden: minden, ami pénzen megvehető, pénzben kifejezhető értéke van, az népszerű. Aminek nincs pénzben kifejezhető értéke, az gáz, felesleges dolog, baromság.
Például a vallásnak itt csak úgy látják értelmét, ha pénzt kérnek érte és pénzt adnak érte. Pénzért rontáslevétel, ősök szellemének kiengesztelése a pokolban, karmatisztítás, teljesen átlagos bizniszbuddhista dolgok. Csak úgy hinni valamiben az semmit se ér. Pénz mozgatja a dolgokat a túlvilágon is.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.16. 06:30:34

@Raimhol: A magyar-t kis kezdőbetűvel írjuk. Te nem vagy értelmiségi.

Raimhol 2017.08.16. 06:42:35

@enpera: Kihangsúlyozás céljából írtam nagybetűvel, lehet hiba volt, de mindenki szokott hibázni, főleg 2 óra alvással késő este.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.16. 06:49:33

@Raimhol: rendben :) Amúgy sem értek veled egyet, az értelmiségi számomra a szellemi munkát végző.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.08.16. 06:52:09

Azért általában a kulturális érdeklődés és a fent vázolt gondolkodásmód a legtöbb esetben összefügg.
Akiket érdekel a világ, inkább azok szokták érteni.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.08.16. 06:54:43

@Mérnork: Nem csak a (közösségi) médiában lehet átadni gondolatokat :)

bigdata 2017.08.16. 07:26:29

@karandash: wow, ez már valami elit város/állam lehet. Mondjuk ahol szinte mindenki diplomás, mint Dél-Koreában és Szingapúrban, ott mitől lenne presztizse? Ettől még áll, hogy intellektuális élvezetekben csak annak lehet része, aki kellőképp felkészült, nyitott, érdeklődő.

midnightcoder2 2017.08.16. 07:30:47

@Raimhol: "Nekem senki ne mondja magáról azt, hogy értelmiségi, ha Való Világot néz, és mondjuk egy zene sincs aminek a tartalmát is fontosnak találná, és kivetnivalót sem talál egy popmocsok zenében."

Értelmiségi = sznob ? Mondjuk a VV speciel szerintem is kizáró ok, de azért mert valakinek nem azonos a zenei ízlése a tiéddel, még lehet nálad 100x értelmesebb, kreatívabb.

HaD 2017.08.16. 07:38:01

Aki felismer kissé bonyolultabb rendszerbeli(természeti vagy társadalmi) összefüggéseket-pláne ha azt a maga vagy pláne mások hasznára(anyagi,mentális és szociális értelemben)tudja fordítani na az az értlemiségi hombre....SZERINTEM:)

midnightcoder2 2017.08.16. 07:38:23

@Raimhol: "Ellentétes véleménye is lehet, a gondolkodás komplexitásától lesz értelmiségi, attól, hogy komplex gondolatai vannak, és akár ezt ütközteti is az enyémmel."

Ez már azért egy pozitívabb hozzáállás. A helyedben én picit vigyáznék a progresszív jelző használatával. Ez ugyanis a mai közbeszédben általában szélsőbalt jelent, ők pedig igazából csak a saját berkeiken belül szeretnek vitatkozni, leginkább olyan horderejű kérdéseken, hogy hány angyal fér el egy gombostű hegyén.

midnightcoder2 2017.08.16. 07:42:54

@ColT: "Akiket érdekel a világ, inkább azok szokták érteni."
Nem feltétlenül. A kiscsirkét is roppant módon érdekli a világ, viszont annyira nagyon nem mondanám rá hogy érti is. A másik oldalon, ha érted a világot valamennyire, akkor már nem biztos hogy a továbbiakban annyira túlzottan érdekel is.

bigdata 2017.08.16. 07:46:57

@midnightcoder2: jaj hát nem sznob, csak építi az identitását.

bigdata 2017.08.16. 07:48:49

@midnightcoder2: progressziv angyalok, nocsak.

Raimhol 2017.08.16. 07:53:06

@midnightcoder2: Nem tartom magam sznobnak, és nem azt mondom, hogy akinek nem az tetszik ami nekem, az egy proli, és nem lehet értelmiségi. Én azt állítom, hogy egy értelmiségi ember képes a kritikus attitűdre, tehát meghallgat egy zenét, akkor szöveg, tartalom, dallam, és még sok nézőpont alapján képes alkotni véleményt. Miben különbözik a két diplomás proli, aki nem értelmiségi? Rendkívül okos és tanult fizikában és mondjuk biológiában, 150 az IQ-ja, de Horváth Tamás és Rault hallgat, ha épp meghallgatta MR Bustát, esténkén benyom egy Való világot, ahol Megpörgeti egy srác a farkát, majd sóhajt egyet, hogy mennyi hülye van a világon, de aki hülye az meg is érdemli. Na ilyen egy két diplomás proli, ráadásul gyakran sznob is. Ő az aki Nem értelmiségi, de papíron az. Nem képes a kritikus attitűdre.

Pilotax 2017.08.16. 07:55:26

Elolvastam A kommenteket is. Fingreszelés!

FMR 2017.08.16. 07:57:32

@lobaszopiatej: repetitíven... amúgy meg igen. Egyetértek.

FMR 2017.08.16. 08:06:36

@karandash: csodálatos mindez, amit írtál. Csodálatos az ország, és csodálatos vagy te is. Csodálatos az a norma, ami rendezi az életét azoknak, akik között - állítólag - élsz. Mindennek azonban vajmi kevés köze van ahhoz, amiről itt beszélnek sokan, és amiről ez a poszt - minden hibájával együtt is - szólni akar. Tudom, demokrácia meg minden, de megtennéd, hogy nem mérgezed itt az étert a tőkefasiszta, pénzfetisiszta idiótaságaiddal? De az is lehet, hogy ironizálsz, viszont ezt eléggé gyatra minőségben adod elő.

Bobby Newmark 2017.08.16. 08:09:09

@Raimhol: Ezt a párszáz karaktert nevezed komplex bejegyzésnek? Van hosszabb komment már alatta...

bigdata 2017.08.16. 08:11:10

@Raimhol: a ruha teszi az embert?

Raimhol 2017.08.16. 08:16:31

@bigdata: A ruha, ha van ízlése valakinek, akkor az identitás része, tehát részben igen a ruha is teszi az embert.

para_noir 2017.08.16. 08:33:57

A posztíró a bejegyzése és a kommentjei alapján jól láthatóan az a típus, aki görcsösen szeretne értelmiséginek tűnni, de az erőlködés alól világosan kitűnik az egyszerű gondolkodásmód, a kulturális sztereotípiák megléte, és az alacsony tájékozottság, valamint egy kis butaság (ha fiatal, akkor megengedően naivság). Feltételezem az első diplomás a családban.

para_noir 2017.08.16. 08:39:52

@karandash: soha nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol az ember legfőbb mércéje, hogy mennyit keres. Még a gondolat is undorral tölt el, beteges. És egyébként a magyar átlagbér fölött keresek, szóval nem a nettó nyolcvan tört ki belőlem.

Hari Seldon 2 2017.08.16. 08:56:58

Ilyen alapon a kefebajszu osztrak festo is ertelmisegi, mert velmenyt formalt es atadott egy ertekrendet... Szerintem keresgeljunk inkabb a "belso szellemi igeny" kornyeken, hogy ki az ertelmisegi.

blöff 2017.08.16. 08:58:26

@hatarbab: tehát az, aki visszahúzódó, vagy nem dumál annyit, már kizárt hogy értelmiségi legyen, ugye? Attól értelmiségi valaki, hogy hangos és pofázik. Értem. Ilyen blődséget régen olvastam, de biztosan meg tudom állapítani, hogy ti nem vagytok értelmiségiek.

blöff 2017.08.16. 09:02:29

@karandash: ez is egy nagyon fasza minta, hogy csak az számítson ki, mennyit keres. Örülök, hogy ezzel azonosulsz és még hirdeted is. Gratulálok, pont ilyen világnézetre van szükségünk.

para_noir 2017.08.16. 09:04:05

@blöff: mondjuk szerintem nem azonosult vele, csak elmesélte.

bigdata 2017.08.16. 09:04:38

@Raimhol: no igen, ez mondjuk korral jár.

csubbus 2017.08.16. 09:07:44

Nem olvastam végig az összes hozzászólást...de az értelmiségi tudja, hogyan írjuk a FELSŐFOKÚ nyelvvizsgát

inebhedj - szerintem 2017.08.16. 09:23:12

@Raimhol: Már miért ne nézhetne Valóvilágot egy értelmiségi? És mégis mi az a popmocsok zene? Mondjuk a Pink Floyd az értelmiségi állócsillag vagy popmocsok? És ha az előbbi, szerintem viszont a Fal és azt követő korszaka popmocsok, míg a 60-as évekbeli állócsillag, akkor abban az ágyban, ahol előttem proletárok aludtak, értelmiségi maradhatok-e?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.08.16. 09:36:32

Szégyentől a pofám is ég,
Jaj, nem vagyok értelmiség!
:-)

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.08.16. 09:37:08

Sokan szerették volna már definiálni, hogy ki értelmiségi és ki nem az.
Akik megtették azok viszont mind egy kaptafára tették ezt meg.

1. Állítottak valami kritériumot, amibe ők benne vannak, értelem szerűen.
2. A kritérium kellően rugalmas ahhoz, hogy bárkit kirekesszenek, vagy épp bepakoljanak a körbe.

És kész a világmegváltás receptje.
Az alkotó pihen.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.08.16. 09:40:26

Én is tudok ilyet egyébként..

Ki az entellektüel ?

Az értelmiség azon része, aki le tudja írni a szót. :D

Raimhol 2017.08.16. 09:47:25

@para_noir: Kulturális szeteretípiákról beszélsz, te aki kapásból tudod, hogy én vagyok az első diplomás a családban. Értem...

Raimhol 2017.08.16. 09:48:55

@inebhedj - szerintem: Aki való világot néz, az nem lehet túl ízléses. Ez olyan mint a szandál zokni hordása, aki hordja, fellelhetően nehezen tartozik az értelmiségi halmazba és a szandálzokni hordók halmazába egyszerre. A kettő szinte kizárja egymást.

Bobby Newmark 2017.08.16. 09:49:41

Tehát összefoglalva: az "értelmiségi" jelző mindenkinek mást jelent, nincs konszenzus arról, mit takar. Így a szó gyakorlatilag értelmét vesztette, legalábbis a köznyelv szintjén (lexikonban biztos van rá szabatos definíció, amit a fentiek alapján senki sem ismer).

Ezek után nem értem, higy egyesek miért kepesztenek ennyire, hogy magukat értelmiséginek nevezhessék...

Raimhol 2017.08.16. 09:53:40

@Legeslegalja: Szomorúan látom, hogy átmegy a posztom egy proli személyeskedésbe az helyett, hogy a lényeget értenétek meg. Pont arról szól a cikkem, hogy ne azt tekintsük értelmiséginek, aki lebegteti a tanulmányait, de két önálló gondolata nincs, hanem azt aki autonóm, tájékozott, gondolkodó lény, és persze önfejleszti magát. Röviden tömören ennyi a mondandója a cikkemnek, de biztos nehéz értelmezni, mert beleköttök a szalmaszálba is cinikus módon.

Kalocsai Tamás 2017.08.16. 09:55:43

@Raimhol: Mi a címe a könyvnek, amit legutóbb olvastál?

bigdata 2017.08.16. 09:58:56

@Legeslegalja: a poszter mentségére legyen mondva, nem állította magáról, hogy értelmiségi.

Raimhol 2017.08.16. 09:59:22

@Kalocsai Tamás: Stephen King - Állattemető, miért?

Kalocsai Tamás 2017.08.16. 10:02:11

@randomgenerator: "Felsőfokú"!!! A szerzőnek valószínűleg 1 ilyenje van, ezért mondjuk a 3 nyelvből középfokúval rendelkezőket már nem tekinti értelmiséginek.

Raimhol 2017.08.16. 10:03:31

@Kalocsai Tamás: Megint egy primitív személyeskedés, gratulálok.

Bobby Newmark 2017.08.16. 10:04:44

@Raimhol: Hah, ha már ilyen aktív vagy, kedves poszter, engedd már meg, hogy megkérdezzem, hogy mi a jó kurva isten faszának kell az a felugráló, szájbabaszott, kibaszott irritáló "Kövess minket a Facebookon..." ablak? Minden egyes kibaszott alkalommal, amikor leviszem az egeret a böngésző ablakáról felugrik. Ha már egyszer megjelent, és még egyszer áthúzom az egeret az ablak sarkán, akkor felugrik mégegyszer, és onnantól a több réteg popup ablak alatt lévő tartalom elérhetetlenné válik, mert csak a legfelsőt lehet becsukni.

Körülbelül tíz éve volt divat ez a szarság, az internetezők nettó 100%-a rühelli, mint a szart, azóta a legtöbb böngésző tiltja automatikusan a popup ablakot. Erre most jött ez a szájbabaszott blogsablon, ami visszahozta.

Tényleg gondolod, hogy ettől majd jönnek a lájkok meg a követések? Én konkrétan megfogadtam, hogy soha a büdös életben nem lájkolok, követek olyan oldalt, ami ilyen irritáló fasz módon tolja a pofámba magát.

Szóval a kérdés: tényleg kell ez? Vagy csak nem tudod hol kell kikapcsolni?

Raimhol 2017.08.16. 10:05:29

Úgy látom nagyon sok diplomás, és főiskolát végzett ember lelkébe tiport ez a poszt! ;) Nem kell félni, lesz ennél még demagógabb bejegyzésem is! :D

Kalocsai Tamás 2017.08.16. 10:06:39

@Raimhol: 1) Tudsz-e egy címet mondani, vagy azzal jöttél volna, hogy "Jaj, több dolgot olvasok egyszerre, pl. Robert Green - A kiválóság hatalma." (valami tetszőleges menedzsment bullshit-bestseller)
2) Szépirodalom vagy szakirodalom? (Nem szakirodalom.)
3) Magyar vagy külföldi? (Külföldi)

Egy ilyen kérdésre adott válasz is sokat mond. Szerintem.

Raimhol 2017.08.16. 10:07:03

@Bobby Newmark: Fogalmam sincs miről beszélsz. Ha igaz amit írtál, az engem is idegesítene, de legtöbb ilyen adblock+ stb már tiltja ezeket nem?

Raimhol 2017.08.16. 10:09:32

@Kalocsai Tamás: Szerintem az egódat mélységesen sértette a posztom az a problémád, és próbálsz küszködve visszavágni elenyésző sikerrel. Egy könyvet olvasok jelenleg, amit említettem. Aki állandóan demonstrálja, hogy mennyire okos, az általában nem az, csak egy kultúrsznob.

bigdata 2017.08.16. 10:11:05

@Bobby Newmark: az értelmiségi szónak van értelme, azzal sincs gond, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt. Sok ilyen szavunk van, gondolj például a részegre. Az persze mindig gyanús, mikor az ember bizonygatni kezdi, hogy ő micsoda ("nem is vagyok részeg, nézd, tudok kézen járni"), de attól még a szó, a kategória maga értelmes.

Kalocsai Tamás 2017.08.16. 10:14:03

@Raimhol: "Megint"? Előtte csak annyit kérdeztem, hogy mit olvastál utoljára. Másrészről te írtad, hogy felsőfokú. Segíts, hogyan értelmezzük akkor! Ha nincs nyelvvizsgám, de anyanyelviekkel tudok társalogni (akár tárgyalni) őőő-zés nélkül, akkor melyik kategóriába esem?
Egyébként én gratulálok a cikkhez. Látod, hogy sikere volt, hiszen sokan hozzászóltak. Kicsit egó-szagú és híján van a rugalmasságnak (nevezzük akár empátiának), és kész definíciót próbálsz alkotni, de nem akarom többre értékelni, mint a te saját véleményed, ezért nem tudok az "objektív igazságról" vitázni ennek kapcsán.

Kalocsai Tamás 2017.08.16. 10:17:56

@Raimhol: Csak hogy rövidre zárjam az egómat érintő kérdéskört, jelzem, hogy nem tartom magam valódi értelmiséginek (saját definícióm szerint, mert nincs meg hozzá a családi hátterem), még ha az általad felvetett követelményeknek úgy gondolom meg is felelnék.

bloggerbendu 2017.08.16. 10:35:46

@karandash: Ezek csak tárgyak és a tárgyak birtoklása. Amiről beszélünk az pedig a gondolkodás képessége vagy maga a gondolkodás. A tárgyak nem tesznek boldoggá vagy csak egy pillanat erejéig, bár az sem boldogság.

bloggerbendu 2017.08.16. 10:38:08

@Raimhol: azt, aki a papírjait lebegteti, nem is tekinti senki értelmiségnek. Írtál egy posztot a nagy semmiről. Megbántott valaki?

para_noir 2017.08.16. 10:55:56

@Raimhol: de ezek szerint igazam volt :)

para_noir 2017.08.16. 10:57:07

@Bobby Newmark: annyira jó, hogy más is felbassza magát ezen, én full kivagyok ettől.

Raimhol 2017.08.16. 11:01:21

@para_noir: Nem volt igazad, mivel nincs diplomám! :)

SzajkóBlog 2017.08.16. 11:01:21

Akkor régebben a parasztbácsik és parasztnénik is nagyobb értelmiségiek voltak, mint ma azok akik annak vallják magukat!

bontottcsirke 2017.08.16. 11:08:31

Ebben az országban napi liter tömény 2 doboz cigi és értelmiségi vagy.

Muad\\\'Dib 2017.08.16. 11:10:32

Tehát egy jól képzett, de saját szakterületén maradó entomológus, vagy épp matematikus nem értelmiségi, de Schobert Norbika az, mert neki mindenről van nyilvános véleménye.

bontottcsirke 2017.08.16. 11:17:00

A diplomás és értelmiségi párhuzam már évtizedek óta nem releváns (hú de izgalmas ilyen szavakat használni, igai értelmiségi).

Főleg amikor az egymás szájába adott megrágott középszerűségeket kell visszahallanom elvileg potens értelmiségiektől.

A modorost, a kakkukfészket meg a jobbegyenest meg a lemilt mondjuk értelmiségiek írják, a 888-at meg a gépnarancsot meg nem.

Dr. Trejo 2017.08.16. 11:17:20

Sok igazság van a posztban, azonban az értelmiségi léthez nem feltétlenül tartozik hozzá az eszméinek közösségi oldalakon, vagy egyéb fórumokon történő hangoztatása, a feltűnősködő ripacslét.
Ugyanis rengeteg energiát emészt fel az értetlenkedő véglényekkel folytatott hasztalan vita, amire egy vérbeli értelmiséginek nincsen ideje.
Úgy vélem a T. posztoló mintegy önigazolásként írta a bejegyzést, megerősítésként abban a hitében, ő is a szellemi elit része.
Ennek eldöntését a kommentelőközönségre bízom.

Elek Heck 2017.08.16. 11:19:52

@Muad\\\'Dib: IGEN! IGEN!

De van más definició is (nem tőlem): értelmiségi az, aki nem tudja, hol van az autójában a motor, és még erre büszke is :-)

Raimhol 2017.08.16. 11:20:14

@Muad\\\'Dib: Schobert Norbert nem tesz hozzá semmit a világról, csak a sportról képes beszélni, és elképzelhető, hogy szochiopata, és még csak nem is önazonos, mert amit előad az egy szerep. Tehát elég rossz példát hoztál fel,

Raimhol 2017.08.16. 11:23:27

@Dr. Trejo: Tény, hogy sok idő telne el a kommentőlőkkel való vitázáson. Nincs szükségem önigazolásra, tisztában vagyok a saját szerepemmel, és magammal, és a céljaimmal. A posztom célja a gondolkodásra való bírás lett volna, az, hogy ne a diplomalóbálókat tekintsük értelmiséginek, hanem akárkit, aki magas szinten áll intellektus terén...

2017.08.16. 11:28:20

@blöff: csak annyit mondok, hogy én úgy nőttem fel, hogy a pénz nem fontos, csak jó ember legyen valaki. Műveltség számít.
Most ahol élek, nem így élnek az emberek. De éltem már máshol is, ott is a pénz számított.
Ezzel nem azonosulok, egyszerűen megállapítottam, hogy az egy kelet-európai dolog valaki művelt, értelmes, diplomás aztán keveset keres, de azért tisztelik, mert hogy kinyúlt kardigános értelmiségi. Ázsiába meg megkérdezik: ugyan mi a fasznak pazaroltad az idődet, pénzedet, energiádat arra, hogy tanulj, ha szarra se viszed vele. Egy távol-keleti ember például nem tudja azt fejben feldolgozni, ha azt mondom neki, hogy Magyarországon egy orvos vagy egy jogász annyit se keres, mint egy osztrák takarító és mégse megy el Ausztriába takarítani, mert inkább végez értelmiségi munkát szar pénzért.
Nem azonosulok az itteni mentalitással, egyszerűen megjegyeztem, hogy kelet-európaiként mi ezt máshogy, más az értékrendünk.

postumus mumus 2017.08.16. 11:33:05

Értelmiségi akinek a cselekedeteinek van értelme. A nevében is benne van. Vagy értelmesen él. Értelemmel tölti meg a szürke hétköznapokat. Értelmesen él. Értelmet ad gondolatainak. Az értelme vezérli.

2017.08.16. 11:35:54

@para_noir: nyugi, Kelet-Európán kívül majd mindenhol az a mérce, hogy ki mennyit visz haza, mekkora autója van. Az egy kelet-európai sajátosság, hogy a szenvedő, éhező, de roppant tájékozott értelmiségit ajnározzák. Egy amerikai vagy ázsiai embernek a fogyasztás alapján jut hely a társalmi ranglétrán. Mennyit keres, mennyit és mit fogyaszt. Főleg ahol egykeresős családmodell van, ott végképp az anyagiak döntenek el mindent. Aki nem keres eleget, az nem is szaporodik. Na most egy ilyen társadalomban az értelmiség, aki széles látókörű az erősen zárójelbe kerül. Mindenki csak azzal foglalkozik, amiből anyagi haszna van. If it doesn' make money it doesn't make sense. Durva, de Kelet-Európán kívül szinte mindenütt így élnek.

2017.08.16. 11:40:38

@bloggerbendu: hidd el, akinek nem kelet-európai kultúrája van, azt egy új ájfón olyan boldoggá teszi, mint mondjuk téged egy gyereked születése. Naponta látom. Az emberek a világ nagy részén olyan egyszerűek, mint a faék.

Peetee 2017.08.16. 11:54:11

A homokba dugott fejű társadalmunkban ezek szerint néhány ezer értelmiségi van, nem több. Egyetértek a fenti okfejtéssel, de ne essünk át a ló túlsó oldalára: én nem gondolom, hogy az az ember értelmiségi, aki szabadidejét és energiáját feláldozva a környezetében osztja az észt reggel délben meg este. Okítja, terelgeti, segíti a környezetében lévőket és élőket, akik nála gyengébb értelmi képességekkel / lexikális tudással / élettapasztalattal vannak felvértezve. Rengeteg önjelölt megmondóembert ismerünk mindannyian, aki vérmérséklettől függően tolja a számára fontos ideológiát (politikai, egészségügyi, életvezetési, környezet- állatvédelmi...stb témában) sok esetben átbillenve a józan ész határán. Ők lennének az értelmiségiek? A fenti okfejtés szerint igen...de értelmiségi-e egy olyan ember, aki nem eszik tojást mert sajnálja a kiscsibéket, vagy vakon hiszi és terjeszti, hogy a mátrai gyógygomba minden rákfajta megelőzője. Tényleg ők az értelmiségiek, én pedig egy majom vagyok, mert a családomra és a kutyás sportomra fordítom a szabadidőm egészét, ahelyett, hogy társadalmunk gyenge eszű birkáit terelgetném az általam helyesnek vélt irányba?

2017.08.16. 12:47:20

@Raimhol: "Schobert Norbert nem tesz hozzá semmit a világról, csak a sportról képes beszélni, és elképzelhető, hogy szochiopata"

Próbáld egyeztetni a mondatrészeket. Nem világról, hanem világhoz.
Schobert Norbi sose beszél a sportról, ő nem is sportoló, hanem kitalált egy hülye diétát és azt nyomja mindenhol. Ha sportoló lenne, akkor sporteseményeken, versenyeken indulna. Én sose láttam sportolni. Régen mozgott valami DVD-ken, de az nem sport, hanem otthoni torna.
Lehet, hogy szociopata (sikeres, gátlástalan emberek közt akad pár), de ez nem zárja ki, hogy értelmiségi legyen valaki. Norbi nem az, de nem is gondolom, hogy érdeklik az ilyen kategóriák.
Norbi megcsinta magának az amerikai álmot élő vállalkozó karrierjét a rendszerváltás utáni csóró Magyarországon, eladta magát (pedig se jól nem néz ki, se nem példaértékű a teste, se beszélni nem tud), nem akar értelmiségit játszani. Volt egy faszbúkos bejegyzése, amiben a cukor képletét (nem szerkezeti képletét) a kokain képletéhez hasonlítva okoskodott, hogy milyen hasonlóak és ez nem lehet véletlen. Szóval ő tényleg nem értelmiségi :)

bigdata 2017.08.16. 13:20:25

@Kalocsai Tamás: hja mint a régi viccben.
- Hány diploma kell ahhoz, hogy értelmiségi legyél?
- ???
- Három. Egy neked, egy apádnak, egy a nagyapádnak.

Az elit védelme találékonyságot is igényel.

je suis chauve (törölt) 2017.08.16. 13:30:41

Az értelmiségi egyik lényeges jellemzője, hogy jelentős mennyiségű kannás bort képes rábírni a szublimálásra rövid idő alatt, amely képességet az egyetemi évei alatt sajátított el. Én ezt árnyalom, vodka, frissen facsart narancs és jégkásával. Ezen kívül leszarom hogy mitől értelmiségi bárki is

excopp 2017.08.16. 13:39:36

- csak halkan kérdezem:

- van annak valami elméleti vagy gyakorlati jelentősége, hogy valaki magát vagy más(oka)t az "értelmiség" skatulyába zár(ja) ?

je suis chauve (törölt) 2017.08.16. 13:44:59

@excopp: Van. Feljebb az otthontérkép banner szerintem hoz vmennyi kattintásalapú hasznot a bloggernek, jelenleg az értelmiségi meghatározás iránti kíváncsiságnak köszönhetően.

para_noir 2017.08.16. 13:45:13

@karandash: ezt nem is kétlem, csupán roppantul ellenszenves dolog, ha Ázsiában, ha Amerikában, ha bárhol van.

gabcigirl 2017.08.16. 14:14:43

Érdekes gondolatok:) Tegyük hozzá, Kelet-Európában is dívik a suttyó, de lóvés emberek ajnározàsa ès nagyra tartása. Fura, h. a hozzàszólók az ellenkezőjét látják...:)

bigdata 2017.08.16. 14:34:57

@excopp: hogyne, lovas nemzet vagyunk, minimális elvárás, hogy tudjon az ember fordítva ülni a lovon. Maga az értelmiség koncepciója egy informális társadalmi csoportot takar, így nagy jelentőséggel bír önjelölt értelmiséginek lenni. Legalább annyira fontos, mint összefüggésátlátóan komplexgondolkodni.

bigdata 2017.08.16. 14:39:31

@gabcigirl: hogy micsoda? Hol látod te ezt? Lehet, hogy nem a megfelelő értelmiségi körökben forgolódsz?
/:)/

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.08.16. 18:10:18

@midnightcoder2: Szőrszálhasogatsz? Hát egészségedre.