Kovács Dániel

Blog

Ez az életed értelme!

2017. szeptember 28. 06:32 - Raimhol

head-2713351_1920.jpgAz életnek a célja filozófiai, vallási, és tudományos szemszögből is megközelíthető! Tudományos szemszögből az élet eleve úgy alakult ki, hogy véletlenek sorozata által létrejöttek élőlények, amelyek alkalmazkodtak, hogy így a pusztulásuk végpontját kitolhassák, természetesen a végső biológiai cél halhalhatatlanság elérése lenne. Filozófiai szempontból úgy gondolom ahány ember annyi ideológia.

Az ember igyekszik mindenre magyarázatot találni, ha valami véletlenek sorozata, azt is igyekszik egy önigazoló ideológiára építeni, mivel az ember nem képes elfogadni azt, hogy nem képes mindent kontroll alatt tartani. Vallási szempontból, ami egy ideológiának is tekinthető, eltérő, de ezt nagyon már magyaráznom sem kell. Isten kifürkészhetetlen tesztjén túl kell jutni, ha sikerül akkor vár a túlvilági boldogság, ha nem sikerül, akkor a pokol és a bűnhődés. Ez minden létező vallásban így van szinte.

Személy szerint úgy gondolom, a földi élet, akármilyen szemszögből is vizsgáljuk értelmetlen. Tudományos szempontból, csak akkor látom értelmét az életnek, ha képes vagyok elérni a halhatatlanságot, mivel ha meghalok, felesleges volt felépítenem a személyiségemet, fejlesztenem magam, erősödnöm, okosodnom, mivel a vége úgyis a pusztulás. Tehát csak akkor van értelme, ha örökké valóságban élek, tehát örökké fejleszthetem magam, és a végső cél a tökéletesség elérése.

Filozófiai értelemben teljesen eltérő személyenként a világértelmezése, de sokak szerint a boldog élet az értelme, viszont én ennek nem látom értelmét, ha a halállal úgyis bevégzi az ember. Vallási szempontból az lehet az értelme az életnek, hogy ez a teszt, amin át kell jutni sikeresen. Eleve eléggé relatív fogalmak, hogy mitől számítunk valamit élőnek, mi az a határ amitől kezdve már nem számít annak. Ha van lelke attól élő valami? Akkor a pszichopata ember nem élő... Ha biológiai tényezőkhöz kötjük, akkor a két napos megtermékenyült petesejt élő már? Vagy ha az még nem élő, de akkor hány naposan számítson élőnek? Eléggé bonyolult és kacifántos kérdés ez, és mire az ember válaszol, a kérdések csak sokasodnak...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr9712904552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása