Kovács Dániel

Blog

Így szerezhetsz 1 millió forintot ha feladod az erkölcseid.

2017. augusztus 26. 15:58 - Raimhol

 time-is-money-1552764.jpg

Sokszor elgondolkodom azon a szituáción, hogy mi történne akkor, ha sétálnék az utcán, és találnék egy pénztárcát nagyjából egymillió forinttal, mellette pedig a tulajdonos adataival, lakcímkártyájával. Nagyon nehéz kérdés, hogy az egyéni érdekérvényesítést részesítsük-e előnybe, vagy erkölcsös állampolgárként a jognak megfelelően eljuttassuk a tulajdonosának?

Sokan hozzám hasonlóan szegény családból származnak, és nekik egy ilyen összeg megtalálása szinte életet változtathat meg, és elképzelem azt, hogy elviszem a házhoz ahol az az ember lakik, majd annyit se mond, hogy: kösz. Ilyenkor természetesen egyből bánnám, hogy mi a francért voltam jó fej, amikor a társadalom nagy része már szociopátiásan viselkedik, és ha megkérdeznék tíz embert, hogy hányan adnák vissza, egyetlen egy mondaná talán azt, hogy visszaszolgáltatná.

Az ember úgy érzi sokszor, hogy sosem történik vele semmi szerencsés dolog, de végre az ölébe hullott egy köteg pénz, igaz valaki kárára, de még ezt is adja vissza? Ennyit se érdemli meg? Plusz aki elhagy ennyi pénzt, az meg is érdemli, gondolják sokan, viszont én úgy gondolom, hogy erkölcsileg az a helyes, ha empatikusan állunk az embertársainkhoz, és abba is belegondolunk, hogy valaki élete tökre mehet azért, mert nem adjuk vissza a pénzt.

Talán meg sem köszönik majd, és talán nekünk is hatalmas szükségünk lenne rá, de hiszek benne, hogy bűn eltenni a pénzt ilyen esetben. Nagyjából hasonló cselekedet zsebre tenni ezt a pénzt, mint úgy kirabolni egy boltot, hogy nem tudja meg senki, csak jelen esetben kevés a lebukási veszély. Felvet az is egy kérdést, hogy mi számít erkölcsös pénzszerzési módszernek, és mi az ami nem.

Erről az a véleményem, hogy:"mindent szabad, ami másnak nem árt", de a jelenlegi munkák jelentős része valami káros tevékenységű multinacionális cégnél zajlik, tehát ennyi erővel a pénzt el is tehetnénk zsebre nem? Úgy gondolom az ember akinek van erkölcse, az káros hatású multinacionális cég tevékenységben sem vesz részt! Persze ezt könnyű mondani, főleg egy apának három gyerekkel a családban, akinek a kérdése:
mégis hogy éljünk akkor meg, ha nem megyünk oda dolgozni?

Sehogy...

Sajnos ahhoz, hogy az ember az elveit mindenképpen tartani tudja, elengedhetetlen sokszor a pénz,  mert ennek hiányában kényszerhelyzetbe kerülünk, tehát..? Tehát elteheted a pénztárcát, vagyis nem is teheted el! Inkább nem teheted el! Szóval most elteheted ilyen esetben, vagy nem? Én a választ nem tudom... Mondjátok meg Ti mi a véleményetek!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2812780778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.26. 16:14:50

Rossz eszközt nem szabad felhasználni jó cél érdekében se, ez a lényeg.

A mai kései liberalizmus egyre növekszik a nyomás az embereken, ez tény, egyre erősödik a diktatúra, embereket rúgnak ki a cégek azok magánvéleménye miatt, de ez nem lehet ok rossz eszközök használatára.

Valahol kell dolgozni mindig. Kevés embernek van akkora örökséges vagy szerencséje, hogy ne kelljen dolgoznia. Ha pedig dolgozol, eleve egy tőkés részére dolgozol, az már mindegy az egész. Viszont az egyszerű dolgozó nem lehet erkölcsileg hibázttaható, mert dolgozik, hiszen amásik megoldás az lenne, ha vagy lopna vagy maga is tőkéssé válna, márpedig ezek sokkal nagyobb erkölcsi bűnök.

Raimhol 2017.08.26. 17:22:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az igaz, hogy erkölcsileg nem hibáztatható, de nehéz kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt, ami erkölcsileg még belefér a belekényszerített szegénységbe, és hol kezdődik az, ami már nem. Kérdés, hogy a pénztárca elrakása belefér-e.

Raimhol 2017.08.28. 13:54:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A rossz eltűrése, és az, ha nem harcol az ember a jó mellett is bűn. Ha mindenki homokba dugja a fejét, és nem foglalkozik a borzalmakkal, az ugyan úgy bűnrészesség, csak maximum nem olyan magas fokú, mint aki a bűncselekményt elköveti.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 14:40:40

@Raimhol:

Ez így van, viszont van a bűnök közt hierarchia.

A rossz okozása a legnagyobb bűn.
süti beállítások módosítása