Kovács Dániel

Blog

Hogyan vitázz a prolival?

2017. augusztus 19. 05:54 - Raimhol

 1_3iauayxevlroowy9iaznkq_jpeg.png

Gyakran kerülünk olyan szituációba, amikor határozott véleményünk van egy témával kapcsolatban, és érvelni kezdünk mellette, a másik félnek pedig ellentétes a véleménye. Ilyenkor ideális esetben egy intellektuális vita alakul ki a két fél között, kivéve, ha prolival vitázol!

 

A proli az a típusú ember, aki intellektusban elég precízen ki van számolva, de meg van győződve róla, hogy ő mindig mindent jobban tud. Ez az embertípus mindig az ő saját nézőpontját abszolutizálja, tehát ha őt marja a sav, akkor minden sav rossz. Mindent a saját nézőpontjából néz, és csak így is képes vizsgálni a körülötte lévő világot.

 

Egyfajta véleménybuborékba van zárva, és ha valaki nem ért egyet vele, azt személyes sértésnek veszi. Az ilyen ember nem képes sosem a vita tárgyára fókuszálni, mindig a személy forrása a probléma. Nehéz kérdés akkor, hogyan vitázzunk vele?

 

Első sorban meg kell értenünk a pszichológiai hátterét, hogy mivel, miért és hogyan „vitázik”. Nagyon fontos, hogy próbáljuk rávezetni a gondolkodás képességére, és arra, hogy mi a hiba azzal, ha ő személyeskedik. Az intelligens ember próbál mindig nyugodt maradni, és a személyeskedéseket is vissza verni vitakultúrával.


Vannak vitában használható eszközök, amikkel kilehet küszöbölni a személyeskedést, a szándékos érvek félreértését. Nagyon fontos, hogy szavainkban érezni lehessen vita során azt, hogy a személlyel nincs személyes problémánk, mert a proli ha ezt nem érzi, akkor támadásnak veszi, akárcsak a gyerekek.

 person-875165_1920.jpg

Sokszor jelentősebb eredményt érhetünk el a vita során, ha a személy nézőpontja ellen nem érvelünk konkrétan, hanem a hibás érveire figyelem felhívó kérdéseket teszünk fel, például amikor azt mondja, hogy utálja az összes rockert, akkor:

Nem gondolod esetleg úgy, hogy vannak rendes emberek is köztük, és hibás lenne általánosítani mindenkit?

Hasonló érvelés esetén a proli nem lesz ideges, ha tényleg nem érződik a szavainkban semmi cinizmus, és lenéző hangnem. Fontos előre felkészülnünk a tipikus személyeskedő kérdésekre, és óvakodni a vehemenciától, amit sajnos sok magas szintű gondolkodó használ.

 

Fontos, hogy ne használjunk idegen szavakat, legalábbis ne olyat, amivel a közérthetőség veszélybe kerül. Nem legyalázni akarjuk a prolit, hanem gondolkodásra bírni. Elsődleges célunk, hogy elgondolkodtassuk, és rávilágítsunk a hibájára, hiszen az emberek formálhatóak.

 

Magyarországon jelenleg nincs vitakultúra, és akik vitáznak azok is többnyire csak egymást értik meg! Fontosnak tartom, hogy vitába szálljunk nem magas intellektusú emberekkel is, hiszen ők az a célközönség, akik leginkább rászorulnak arra, hogy gondolkodásra bírjuk őket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr5012762136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása