Kovács Dániel

Blog

Azt hiszed, értékes ember vagy?

2018. október 25. 07:45 - Raimhol

Az ember alapvetően szeretne sikeres, gazdag, és boldog lenni, amit céljai elérésével próbál meg kivitelezni. A társadalmunkban hierarchia uralkodik, még akkor is, ha ez nem tudatosan alakul ki. Több szempont alapján dől el az, hogy mekkora a tekintélyünk egy adott csoportban, de mi alapján?

turn-on-2925962_1920.jpg

Fontos filozófiai kérdés, hogy mi alapján definiáljuk azt a fogalmat, ki mennyit ér a társadalmunkban, és ezt mi alapján mérjük. Úgy gondolom sok tényező szerepet játszik a táradalomban való megítélésünkkel kapcsolatban, de ettől függetlenül bárki bármennyire is sikeres, gazdag, vagy boldog, mindenki ugyan annyit ér.

Véleményem szerint nincs különbség egy koldus és Bill Gates között, mert mindkettő ember ugyan annyit ér, hiszen egy emberi lélek mindentől függetlenül mérhetetlen érték, és nem annak függvénye, hogy ki mit és hogyan ért el. Ez nem azt jelenti, hogy az életben ne érjünk el semmit, és hogy üljünk egész nap hátradőlve, de nem mérvadó az emberi lélek fontossága szempontjából.

Egy egyszerű példa kedvéért vegyünk például engem... Egy egyszerű blogger vagyok, aki még csak nem is ír kellő rendszerességgel, amikor pedig nem ezt teszem, egy gyorsétteremben végzek kétkezi munkát amit sokan le is néznek. Ergo kimondhatjuk, hogy egy senki vagyok.

pants-1255847.jpg

A kérdés az, ha tegyük fel holnap befutnék és százezren olvasnának, esetleg megváltozna az öltözködésem, az anyagi helyzetem, akkor már lennék-e valaki” ? Úgy gondolom, hogy nincs különbség a sikeres és a sikertelen ember között, mert mindkettő egyformán ugyan annyit ér, tehát ugyan az az ember lennék aki előtte voltam.


Bill Gates sem érne kevesebbet ha koldus lenne, és a koldus sem érne többet, ha Bill Gates lenne...

bill-gates-inspiring-stories-twitter.jpg
Sok olyan tényező van, ami alapján az emberre felnéznek, vagy ami alapján az embert megvetik, és ez bizonyos attribútumok függvénye. Legmeghatározóbb tényezők a pozitív megítélésben a siker, pénz, karizmatikusság, és az intelligencia mértéke.


Karizmatikusság

A karizmatikusság egy csoportban az a személyiségjegy, ami a leginkább vonzza egy tömeg figyelmét, ezért egy karizmatikus személy sikeres az ismerkedésben és az emberi kapcsolatok kialakításában, gyakran ezért nagy kapcsolati tőkével rendelkeznek. Egy karizmatikus ember gyakran válhat véleményvezérré, vagy egy baráti kör központi szereplőjévé, aki mindig a középpontban van, ezért sokan felnézhetnek erre a személyre egyfajta példaképként.

A karizmatikusság ettől függetlenül csak egy személyiségjegy, ami sokszor nagy önbizalommal is társul, de ettől még nem lesz ez az ember több annál, mint az aki nincs mindig a középpontban, esetleg nem is igazán társasági ember.

 

Siker



A siker egyértelműen a legirigylésre méltóbb tulajdonság a sok közül. Kivétel nélkül szinte minden ember szeretne sikeres lenni, ezért a sikeres emberekre az ember automatikusan felnéz. Talán a sikerorientált emberre mondják a leginkább azt, hogy ő már „valaki”. Olyan ember, aki nem ül a babérjain, hanem alkot, halad az életében, és legtöbbször jelentősebb pénzzel is rendelkezik. Tehát a sikeres ember többet ér mint az, aki sikertelen? Abszolút nem így gondolom!

Az az ember aki semmi sikert nem ért el egész életében, és pénze sincs sok, az sem ér kevesebbet a sikeres és gazdag embernél, maximum társadalmilag. Úgy gondolom, hogy az ember nem a pénz, siker, becsület alapján lesz valaki, mert ezek elérése nélkül is az ember esszenciálisan és végtelenül sokat ér.

 

Intelligencia

 

Az intelligens ember a tudásával, és képességeivel tűnik fel, és mint tudjuk a tudás hatalom. Az az ember, aki mindenhez ért egy kicsit, vagy szürreálisan magas intelligenciával rendelkezik, az azt a benyomást kelti, hogy az emberek fölött áll, ezért egy olyan hatalom áll a rendelkezésére, ami másnak nem. Ez a tulajdonság megint tekintélyt parancsoló tud lenni, és úgy érzem el is érkeztünk a ponthoz, hogy megállapítsuk mi is az ami alapján a társadalomban „valakik” lehetünk.

Véleményem szerint, a hatalom tesz a társadalom szemében „valakivé”, de úgy gondolom, hogy ettől függetlenül a hatalomtól, sikertől, pénztől, intelligenciától függetlenül akármit is teszünk, mindenki ugyan annyit ér, ezért akármit is teszünk az életben törekedjünk az alázatra! Nem vagy senkinél sem több, sem pedig kevesebb, függetlenül attól amit elértél, ezért ne nézzük le azokat az embereket akik más utat jártak be életük során, hiszen akár te is lehettél volna.

 

Ha tetszett a cikkem, és érdekelnek hasonló tartalmak, akkor kérlek kövesd az oldalamat :)

https://www.facebook.com/KovacsDanielBlog

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr7814317689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása