Kovács Dániel

Blog

Ezért vigyázz az újszülöttek megkeresztelésével!

2017. augusztus 28. 01:12 - Raimhol

cross-2598303.jpg

Sokan erősen vallásos családból származnak, és a megszületendő csecsemőt a lehető leghamarabb alávetik a keresztelés szertartásának. Manapság kevés ember van, aki valóban keresztény értékrend szerint él, de még sokan közülük is talán csak divatból, de megkeresztelkednek. Az ember ideális esetben felnőtt korában szocializáció, és ismeretek gyűjtése során eldöntheti, hogy mi legyen a vallása, miben hisz, és hogyan gondolkodik a világról.

Kisgyermekek és csecsemők esetén viszont az a probléma, hogy nincsenek teljes mértékben tudatában annak, hogy mi zajlik körülöttük, és nem alakult még ki a komplett személyiségük, ennek ellenére állatokhoz hasonló billogot kapnak néha, amely nem lemosható. Ilyenkor szoktam megkapni azt az érvelést, hogy nem baj az, ha megkapja a keresztelést, mivel felnőtt korában tud majd dönteni arról, hogy miben hisz. Én viszont azt gondolom, hogy nincs jogunk még kisgyermekek esetén sem elvenni a vallásszabadságot, és keresztelőn megkeresztelni, hiszen mi van akkor, ha a gyermek mondjuk felnőtt korában ateista lesz?

Úgy fogja érezni, hogy nem volt senkinek joga ahhoz, hogy helyette eldöntsék, megszeretne keresztelkedni, vagy sem! Szerintem az a helyes döntés, ha neveljük gyermekünket egy adott hit, vagy elképzelés szerint akár keresztényként, de erőszakkal nem verjük át rajta az eszmét, és nem visszük el ezt a kis embert megkeresztelkedni, mert így belegázolunk a jövőbeli identitásába!

Szerencsére én nem vagyok megkeresztelve, de felnőtt emberként el tudom dönteni, hogy élek-e a lehetőséggel vagy sem! Úgy érzem, ha engem megkereszteltek volna, akkor elvettek volna tőlem egy alapvető emberi jogot, a szabadságot, és a vallásszabadságot, mint amikor a rottweilerek fülét a kutya beleegyezése nélkül születésük után lefaragják egy késsel.

Felelősségteljes szülőként hagyjátok meg a vallásszabadságát a gyermekeknek, és csak az utat mutassátok nekik, mert a jövőbeli személynek elveszitek a jogát ahhoz, hogy esetleg keresztség nélkül éljen! Olyan dolgot fosztotok meg valakitől, amely már nem visszaszerezhető. Nem leszel képes soha többé nem megkereszteltté válni, de felnőttként képes lehetsz még megkeresztelkedni!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8312784440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 06:01:26

Egy ateista számára lényegtelen a keresztelő, azaz mindegy. Ráadásul a keresztelés fizikai nyomot nem hagy,

A keresztelés nem erőszakos eszmeátadás, hiszen semmi köze a neveléshez.

Logikád alapján meg se szabad szólalni egy gyerek mellett, hiszen ezzel egy adott anyanyelvre kényszerítjük rá akarata ellenére. Márpedig az anyanyelvet valóban nem lehet soha megváltoztatni!

Péter Wiedner 2017.08.28. 13:39:18

Ekkora hülyeségért vajon fizetnek?

Raimhol 2017.08.28. 13:48:39

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha megkeresztelnek akkor olyan jogoddal élnek vissza, amihez nem szabadna hozzá nyúlniuk! Nem lényegtelen, hogy megkeresztelnek-e, mert én elmondhatom magamról, hogy sosem kereszteltek meg, de nem biztos, hogy más esetben ez így lenne. Hasonló mint a gyerekkori házasság, amikor 7 évesen hozzá adnak valakihez, és elvan döntve, hogy ő lesz a férjed vagy feleséged.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 14:54:30

@Raimhol:

Mihez szabad nyúlni egy gyerek nevelésekor és mihez nem? Mik a szülői hatalom korlátai?

Raimhol 2017.08.28. 14:55:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezek elég nehéz kérdések, és pont ez alapján kell meghatározni, hogy egy ember milyen elvek mentén, és hogyan neveli a gyermekét.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:00:43

@Raimhol:

Mondok egy extrém példát.

Létezik a Zöld Gyíkemberek Szektája. Az egyik hitelvük szerint mindenkinek át kell esnie a gyíkosítási szertartáson, ez úgy zajlik, hogy két szektatag a hónaljára teszi a kezét, miközben erősen ránéznek a gyíkosítandó személyre. Gyakran kiállnak az utcára, s minden járókelőt gyíkosítanak.

Te komolyan vennéd ezt, s követelnéd, hogy ne gyíkosítsanak? Harcolnál ez ellen? Ha igen, akkor hiszel bennük. Ha meg hiszel bennük, mi a bajod? Ha viszont nem hiszel, akkor meg pláne mi a bajod?

Na, most egy nem keresztény számára ugyanaz a keresztelő. Nem érdekli, neki ez csak egy hókuszpókusz.

Volt már erre próbaper Franciaországban: egy ember követelte a katolikus egyháztól, hogy vonja vissza gyerekkori keresztségét. Persze a végén az ember vesztett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:02:22

@Raimhol:

A szülő által jónak ítélt nevelés megadása a szülői jog része. Ez akár a fizikai nyom hagyását is magában fogllaja, lásd zsidó/muszlim szülők körülmetétetik fiúgyereküket.

Raimhol 2017.08.28. 15:10:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha valami ellen harcolok nem feltétlenül veszem komolyan, ha pedig nem hiszek benne, nem jelenti azt, hogy homokba kell dugnom a fejemet, mivel ki kell állnom azok mellett is, akik nem tudják, hogy mekkora idiótaságban vesznek részt. De a tetteknek és a szavaknak súlya van, a keresztelő egy identitás adás, amit már nem tudsz levetkőzni többé, mert belekerülsz a "kereszteltek" skatulyába, onnan maximum a kereszteltek, de levetettem a keresztséget skatujába tudsz kerülni, viszont már soha többé nem lehet olyan aki "sosem volt keresztelve". Azt is gondolom, hogyha autóvezetéshez jogosítvány szükséges, akkor gyerekneveléshez sem ártana...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:45:29

@Raimhol:

Akkor lenne igazad, ha a keresztény egyháztagságodnak lenne bármilyen olyan következménye, melytől nem tudsz szabadulni. De mivel ilyen nincs, mi a konkrát gondod?

Kapaszkodj meg, a keresztény elvek szerint a keresztség nem törölhető SOHA, azaz keresztény szempontból sose tudsz 'keresztséget levetett" kategóriába kerülni. A francia per pont erről szólt. Az emberke követelte, töröljék keresztséget, s beperelte a katolikus egyházat, miután az nem törölte. Első fokon nyert is, de a katolikusok nem teljesítették a bíróségi határozatot, arra hivatkozva, nincs keresztségtörlő procedúrájuk, azaz nem képesek teljesíteni a bíróség határozatát. A végén a francia LB döntött: az egyház nem kényszeríthető arra, hogy saját hitelve ellen cselekedjen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:47:14

@Raimhol:

A gyereknevelés a szülők joga, ebben ne avatkozzon be senki.

Már most is van állami bevatkozás: kötelező oltás, kötelező iskola. Ne szaporítsuk a kötelezőségek számát!

Ahogy az ateista szülő jogosult atesita nevelést adni, úgy a hívő is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:49:32

@Raimhol:

Magyarul: ha a Zöld Gyíkemberek Szektája téged szürkének nyilvánít, az érdekel téged? Vagy harcolni fogsz, hogy a Zöld Gyíkemberek Szektájától legyen megvonva a jog, hogy bárkit is akarata ellenére szürkének nyilvánítson?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 15:50:54

@Raimhol:

Még egyszerűbben: a "skatulyázás" jogát miért akarod bárkitől elvenni? S eleve miért akarsz te ebbe kívülről beavatkozni?

Raimhol 2017.08.28. 16:17:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Azért akarok beleavatkozni, mert harcolok az igazságtalanság ellen, és az elveimért, és úgy érzem nincs joga senkinek megkeresztelni egy tehetetlen csecsemőt, akinek még ég világon gondolata sincs arról, hogy szeretne-e megkeresztelkedni. A perben lévő érvvel egyet értek. Sosem lehetek már nem keresztény. Ha megkérdezik, hogy megvoltam-e keresztelve, nem akarom azt mondani, hogy igen megkereszteltek, mikor magatehetetlen csecsemő voltam, hanem azt akarom, hogy ne kereszteljenek meg, csak ha majd én úgy döntök. És igen ne is vágjanak le a farkamból sem, majd felnőttként eldöntöm akarom-e, vagy nem.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 16:44:55

@Raimhol:

De hát ezen az alapon a szüleidnek semmire sincs joga. Ami abszurdum, mert szülői segítség nélkül meghalnál csecsemőkorodban.

Pont ezért találta ki a jog a cselekvőképtelenséget. Az ember a magyar jog szerint pl. 14 éves kor alatt cselekvőképtelen, azaz szülei képviselik őt és döntenek helyette. Minden más jog hasonló, esetleg a korhatár más. Pl. a muszlim jogban a cselekvőképességet az ember serdülésekor éri el.

Ahogy nem dönthetsz arról, hogy cukorkát akarsz ebédelni valami egészségesebb étel helyett, úgy arról se, hogy szüleid milyen szellemben nevelnek.

Amire jogod van: nem vagy köteles felnőttként követni azt, amit szüleid jónak tartanak.

Szóval szüleid számtalan rád vonatkozó rendelkezése közül miért pont és csak a vallás zavar?

wkker 2017.09.22. 16:23:57

Abban igaza van a posztolónak, hogy azért nem szerencsés a keresztelés, mert sokszor statisztikában is az szerepel. Szóval azokat a szülőket nem értem, de tényleg nem, akik nem vallásosak, nem akarják az adóforintjaikat az egyhéznak ésa templomaiknak adni, de szokás néven vagy nagyszülői nyomásra megkeresztelik a gyereket "Nem baj Pisitikém, úgyse leszel hülye keresztény".
A probléma az, hogy a statisztikában előszeretettel hivatkoznak a megkereszteltek számára, és ezzel meg is van magyarázva, hogy miért van sokkal jobban támogatva az egyház, mint az oktatás vagy az egészségügy.

Azt nyilván nem lehet elvárni egy kereszténytől, hogy ne keresztelje meg a gyerekét, mert ő nyilván hisz benne, hogy ha nem teszi, akkor személyesen a jóisten meg az ördög fogja kínozni őt is örökkön örökké. Vagy nem tudom miben hiszenk mostanában ezek, de gondolom valami hasonlóban. És míg olyan világban élünk, hogy kinevetjük a gyereket, ak hisz a Télapóban, de még támogatjuk is a hasonló, csak sokkal bugyutább mesét, amit vallásnak nevezünk, ezért ezt el kell ezt fogadni.
Ismétlem, a gond a nem vallásos kereszteltetőkkel van...
süti beállítások módosítása