Kovács Dániel

Blog

Megváltható a társadalom, vagy csak szélmalomharcot vívunk?

2017. október 14. 05:37 - Raimhol

vintage-1653147.jpgAzzal a céllal kezdtem el blogolni pár hónappal ezelőtt, hogy olyan társadalmi témákról fejtsek ki véleményt, amelyről nem esik szó az emberek között, mert vagy tabusítva van a vita tárgya, vagy egyszerűen az emberek nem ütik meg azt az intellektuális szintet, hogy befogadják az információt. Hittem benne, hogy a primitíven gondolkodó ember is, ha megfelelő mennyiségű ingert kap, és belefolyik a diskurzusba, akkor ez által talán magasabb szintre emelhető, és hosszú távon talán egy komplett társadalom is elkezd majd gondolkodni, és a világot tágabb formában tudja szemlélni.

Úgy gondoltam, az ember formálható, és a gondolkodás alacsony színvonala a szocializációból fakad elsődlegesen, amelyet meglehet változtatni az által, ha átadunk magvas gondolatokat, olyan jelleggel, amelyet az egyszerűbb ember is megérthet. A magasabb szintű kultúra önfejlesztés útján, és a világ mély ismerete által érhető el, de a társadalmunk döntő többsége a halála pillanatáig nem jut el az alapvető önkritika alkotás szintjére sem. A legtöbb ember arra sem képes, hogy a személyes benyomásaitól elvonatkoztatva formáljon kritikát, fejtsen ki véleményt, amely ha eltér a vitapartnere álláspontjától, akkor ne személyes támadásnak vegye.

A kultúra hiszem, hogy leáramolhat a társadalom alacsonyabb intellektusú rétegeihez is, ha azt nekik megfelelő formában juttatjuk el, és talán pár év alatt értelmes emberekké formálódhatnak. Az a probléma, hogy az átlag ember úgy szocializálódik, hogy igénye sincs az önfejlesztésre, vagy ha igen akkor is szűk témakörökben gondolkodik és legtöbbször nem is kíváncsi a világra. Az emberek közül arányait tekintve kevesen gondolkodnak el komolyabb társadalmi kérdéseken. A legtöbben csak birkaként követik a csordát, és el sem gondolkodnak azon, hogy jó irányba vezet-e az út.

Az egyetemet végzett emberek többsége is egyetlen dologhoz ért, a szakmájához, és meg van áldva pár képességgel, például azzal, hogy logikusan képes gondolkodni. A logikus gondolkodásból viszont még nem következik egyenesen arányosan a kultúra, és az intellektus. Az egyetemet végzettek hasonló arányban beszűkültek gondolkodás terén, mint a sima átlag emberek, akik nem végezték el a magasabb szintű iskolát, azzal a különbséggel, hogy a diplomás emberek sokszor kultúrsznobok. Minden embernek vannak gondolatai, különböző magasságokban.

Az egyszerű ember nem látja a komplexebb összefüggéseket, és állatias szinten, az ösztönei irányítják leggyakrabban. A társadalom kialakította a megfelelő viselkedési formákat, a megfelelő alap gondolkodásmódot, amelyhez a közember integrálódik, és ebben a véleménybuborékban mozog a gondolkodása. Úgy gondolom, hogy ebből a véleménybuborékból ki kell törni, mert egyszerűen meg kell tanítani az embereket gondolkodni, de kérdés, hogy valóban lehetséges-e beszűkült embereket gondolkodó lénnyé varázsolni, vagy ez csak szélmalom harc?

Szerintem a korosodással, tehát az évek előrehaladtával egyre nehezebb valakit gondolkodásra bírni. 15-16 éves fiatalok még talán formálhatóak, de 35-40 éves emberek, akik sosem gondolkodtak intelligensen, Ők talán már nem. Az is lehet, hogy hiába bombázzuk olyan információkkal az embereket, amelyek gondolkodást válthatnak ki belőlük, mivel talán biológiailag úgy vannak kódolva, hogy megvannak szabva a határaik. Ha a "gondolkodónak született" ember úgyis saját magától rá fog térni arra az ösvényre, amely fejleszti őt, és ami által jobban megismerheti a világot, akkor felesleges megpróbálni az átlagos embert magasabb szintre emelni.

A világot jobbá kell tenni, amelynek a kvintesszenciája a tudás, és a gondolkodás, amelyből megszületik a kultúra, de ha ez a képesség át sem adható, akkor felesleges harcot vívok! Úgy gondolom, hogy a harcot ennek ellenére nem szabad feladnom! Ha egyetlen ember is egy kicsivel átfogóbban kezd el gondolkodni az által, hogy olvassa az általam írt bejegyzéseket, akkor már megérte a munka. Fontos leszögeznem, hogy amit csinálok, az nem öncélú magamutogatás, mivel ha ez lenne a célom, választhatnék olyan formát, amely már jól megszokott!

Leönthetném magam jeges vízzel, vagy vlogolhatnék az unalmas hétköznapi életről, de ez semmi érdemlegeset nem tenne hozzá a világhoz, és nem lenne semmi közhaszna! A világon rengeteg tabu van, amelyet le kell dönteni, és beszélünk kell róla! Rengeteg fontos téma van, amelyről nem esik szó, ami hatalmas probléma, hiszen a világunk az információcsere által fejlődik magasabb szintre, amihez elengedhetetlen kellék a vita! Szeretném, ha idővel egy jobb világba vezethetném a társadalmunkat, de ha ez nem is jön össze, legalább megpróbálom! Én is csak egy ember vagyok, aki gondolkodik, semmi több, viszont hiszek az igazságosságban, a szabadságban, a humanizmusban és a szeretetben, amelyért harcolni fogok, és remélem lesznek páran, akik velem tartanak!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8912973802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása