Kovács Dániel

Blog

Már nem te olvasod a facebookot, hanem ő téged!

2017. október 20. 04:55 - Raimhol

facebook-2387089_1920.jpg

A facebook szót szándékosan kis betűvel írom, hogy kifejezzem megvetésemet a legnagyobb közösségi oldal ellen! Nagyon sokan tisztában vagytok a facebook születésének háttértörténetével, amivel nem is untatnálak benneteket, hiszen ennél sokkal fontosabb dolgokról kell beszélnem, arról, hogy ez a közösségi oldal hogyan mossa át az agyatokat, és zsákmányolja ki a lelketeket, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb profitot maximalizálhassa az alapító: Mark Zuckerberg.

A facebook látszólag egy olyan közösségi oldal, amely remek lehetőséget nyújt arra, hogy a rég nem látott barátainkkal, és rokonainkkal felvehessük a kapcsolatot, majd napi szinten beszélhessünk velük még akkor is, ha esetleg a világ egy másik pontján laknak. Természetesen ez így is van, viszont a facebook teljesen elidegeníti egymástól az embereket az által, hogy minden emberi kapcsolatunk apró chatpartnerré dekonstruálódik, ahol rengeteg személlyel beszélünk, de alacsony minőségi színvonalon, ahhoz képest, mint amikor korábban akár napokat kellett utaznunk egy találkozáshoz.

Amikor az ember napokig, vagy hetekig utazott azért, hogy egy rég nem látott barátját láthassa, magától értetődő, hogy az a beszélgetés mennyivel mélyebb, és minőségibb emberi kapcsolat volt, mint az amikor napi 10-20 emberrel beszélünk, ami legtöbbször pár unalmas sablonkérdés egymástól való kérdezgetéséből áll. A minőségi emberi kapcsolatokat lecseréltük sok apró, de jelentéktelenebb kapcsolatra. Manapság már egy romantikus vacsorán, amikor a szerelmünkkel gyertyafényben falatozunk, még akkor is facebookozunk, amely borzasztóan sokkoló gondolat.

A facebook elérte, hogy a társadalom maradék önértékelését is a földbe döngölje az által, hogy már mindent lájkban mérünk! Az emberek egójukból adódóan összehasonlítják saját magukat mindenkivel akivel csak lehet, és ebből szokott kialakulni a megfelelési kényszer, amelyet a facebook imád! Sokan még önmaguknak sem merik bevallani, de szinte mindenki vágyik a figyelemre, és az elismerésre, de mivel a facebook lélekszáma hatalmas, ezért a népszerűség szórása is az. Ez azt jelenti, hogy vannak emberek, akik nagyon népszerűek, és sok lájkot kapnak, valaki pedig kevésbé népszerű, és csekély a lájk mennyisége a képein.

Azok az emberek, akik kevés mennyiségű lájkot kapnak a képeikre, gyakran érzik úgy, hogy nem érnek annyit mint a többi ember, és ők nem számítanak semmit, mert ha ők is érnének annyit mint mások, akkor ők is annyi pozitív visszajelzést kapnának! Lájkban kezdte el mérni a mai generáció a sikerességet, és ebből alakul ki a megfelelési kényszerek döntő többsége. Próbálunk mindannyian reflexszerűen megfelelni a kirakatvilágnak, és csak a jó és tökéletes oldalunkat megmutatni, pedig mi is csak emberek vagyunk, akik a tökéletességtől nagyon távol állnak!

A facebook előnyei közé szokták sorolni azt is, hogy a hasonló érdeklődésű embereket megtudod találni különböző csoportokban, és olvashatsz bármit ami érdekel, különböző témákban! Ez mind szépen hangzik, azt viszont kevesen tudják, hogy a facebook algoritmusai folyamatosan figyelnek bennünket, komolyabban mint gondolnánk, és szeretné az oldal elérni, hogy ne érjen bennünket konfrontáció. A facebook megfigyeli, hogy mi egy adott témával kapcsolatban az álláspontunk, és csak olyan oldalakat fog feldobálni számunkra, amelyek a világképünkbe beleillenek, és ez azért hatalmas probléma, mert így egy véleménybuborékba zárnak bennünket, mivel nem találkozunk ellentétes véleményekkel!

A facebook algoritmusai nem csak azt követik le, hogy mennyi idős vagy, mi a véleményed, hanem még azt is, hogy mi az ami jelenleg épp érdekel! Ezt a módszert egyébként a google is örömmel alkalmazza. A facebook regisztrációjának elfogadásakor beleegyezünk abba, hogy konkrétan minden tevékenységünket láthassa az oldal, és ha minket érdekel egy adott témakör, vagy tárgy, akkor a facebook ennek megfelelő hirdetéseket fog feldobálni! A facebook szinte belelát a lelkedbe, és kipréseli belőled azt, az által, hogy a tudatoddal fizetsz, és kiszolgálod a fogyasztói társadalmat!

Létere lett hozva egy olyan gépezet, amely gyarmatosítja a tudatalattinkat, tönkre teszi emberi kapcsolatainkat, megnyomorítja a lelkünket! Úgy gondolom fontos, hogy harcoljunk a facebook ellen, és erre a legjobb megoldás, ha ezt a saját fegyverével tesszük! Ha úgy érzed harcolnod kell, és tenni szeretnél egy jobb világért, akkor kérlek terjeszd ezt a cikket, és ha szerinted a munkám fontos, akkor lájkold a facebook oldalamat, esetleg hívj meg ismerősöket is! Én mindenképpen folytatom a harcot minden ellen, ami igazságtalan, káros, dehumanista, és reménykedem benne, hogy idővel mellém állnak hasonló elvű emberek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8913035778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása