Kovács Dániel

Blog

Mi fiatalok így költjük el minden pénzünket!

2017. október 27. 12:48 - Raimhol

time-1594638_1920.jpg

A fiatalok 14 és 25 éves kor között nagyon gyakran nem tudják beosztani a pénzüket, azt ami gyakran nem is saját keresetük, hanem ösztöndíjból, esetleg a család segítségéből ered. Gyakran panaszkodnak, hogy hónap végén nincs már pénzük szinte semmire, és ezt nem is értik a körülöttük lévő idősebbek. A legtöbb fiatalnak főznek otthon, és mivel a szülőkkel laknak, ezért rezsit sem kell fizetni, de akkor hová tűnik a pénzük?

 

Reggel:

 

Reggel az átlagos fiatal felkel, és az iskolába való úton igyekszik koffeint tuszkolni magába, hogy az órán a korán kelés miatt ne kelljen minden erejét megfeszítve azon szenvedni, hogy nem aludjon el véletlenül az unalmas előadástól. Erre a leggyakrabban használt eszköz a Hell nevű energiaital, amit körülbelül 200 forintért vásárolnak meg, persze van aki más márkát vesz. Körülbelül pár órára az energiaital elfogyasztása után sokszor vesz az ember valami ennivalót pékségben kiegészítőkajaként, esetleg még egy kávét is. A péktermékek darabja körülbelül 200 forint, és még nincs számolva semmi extra költség.

Költségek reggel:
Hell: 200 forint
Péktermékek/kiegészítő kaja: 200-400 forint
Összegezve: 400-600 forint átlagosan.

 

 

Dél körül:

 

Délben a suliban ülnek még a diákok, és általában panaszkodnak, hogy mennyire éhesek. Ahogy végre kiléphetnek az iskola ajtaján, rohannak haza, hogy kajázzanak, és ilyenkor döbbennek rá, hogy elfogyott a cigijük. Hetente 1-2 doboz cigit vesznek, vagy esetleg töltik, amit számoljunk most 1750 forintnak heti szinten, ami napi szinten 250 forint átlagosan, amit gyakran kiegészítenek egy energiaitallal újra, ami általában még mindig az előbb említett Hell.

 
Költségek dél körül:
Cigi: 250 forintátlagosan
Hell: 200 forint
Összegezve: körülbelül 450 forint

 

 

Délután és az este:

 

Délután a fiatalok gyakran összefutnak pár ismerősükkel, vagy csak kiugranak boltba, ahol szintén költenek pár dologra. Ha valakivel összefutnak, akkor egy energiaitalt, sört, kávét, vagy egy pizzaszeletet garantáltan venni fognak még a spórolósabbak is.

 
Költségek délután/este:
Összegezve: Körülbelül 300 forint.

 

 

Eljött a hétvége!

 

A hétvége beköszöntésével a legtöbben elmennek bulizni, sörözni, vagy egyéb károsító tevékenységet végezni, ahol legalább 3000 forintot elköltenek. 3-4 sört számoljunk 1000 forintnak, egy szórakozóhely belépőára is ha olcsóbb akkor 1000-1500 forint.


Költségek hétvégén:
Sör: 1000-1200 forint
Belépő: 1000-1500 forint

 

 

Egyéb költségek:

 

Sokan sportolunk, ami minden átlagos helyen körülbelül 10000 forint/hónap sporttól függetlenül, ez az összeg még több, ha valami költséges hobbink van. Éves szinten legalább 60000 forintot elköltünk ruhára is, hajzselére, ékszerre...


Kiegészítő költségek:
Sport heti szinten: 2500 forint
Ruha átlagosan heti szinten: 2000 forint

Egyéb dolgok átlag heti szinten: 500-1500 forint

 

 

Összegzés:

 

Természetesen ez a költségkeret nem mindenkire igaz, de nagy általánosságban igen. Van aki nem iszik alkoholt, és nem is dohányzik, esetleg még bulizni sem jár, és barátai sincsenek, és "élete sem", de ideje összegezni, hogy átlagosan mennyit költ egy hónapban egy mai fiatal!


Reggel naponta 400-600 Forint
Dél körül naponta: 450 Forint
Délután/este naponta: 300 Forint
Hétvége átlagosan: 2000-2700 forint, ami napi átlag 300 Forint.
Egyéb költségek:5000-6000 forint/hét ami napi 1000 forint átlagosan


Összesen: 2450 forint körüli összeg, és ez még aránylag az alulbecsült érték, mert nem számoltam sok mindennel. Ez havi szinten 73500 Forint. Ezek után nem meglepő, ha sosincs pénzük! Persze fontos lenne megtanulni beosztani a pénzünket, és nem elkölteni jelentéktelen dolgokra, de aki komolyabban sportol, vagy csak egy hobbit magasabb szinten űz, annál ez az érték ugyan így kijön.

Én személy szerint nem dohányzom, és még ha spórolok, aránylag akkor is sokat költök ahhoz képes, hogy egy diáknak iskola mellett sokat kell melóznia, hogy kifizethesse ezt a pénzmennyiséget. Fontos megtanulni spórolni, mert a későbbi életben nem lehet mindenre elverni a pénzt következmények nélkül, persze azért burokban sem élhetünk!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr1413104136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása