Kovács Dániel

Blog

Így kereshetsz 4000 forintot fél óra fekvésért.

2018. május 09. 19:42 - Raimhol

Gondolkodtál már azon, hogy hogyan kereshetnél úgy pénzt, hogy szinte befektetett energia nélkül juss hozzá? Sokszor ajánlanak használhatatlan tippeket, de van egy módszer amit manapság sokan űznek, és sokan így keresik meg azt a mellékes pénzt, amit más módon munka mellett nem tudnának kivitelezni a kevés szabadidő miatt.

 

Miről is van szó?

 

A vérplazma donáció talán ismert számodra, de ennek ellenére sokan ódzkodnak tőle, mert sokan félnek a tűtől, és a fájdalomtól ami a vérplazmaadással járhat. A valóságban viszont szó sincs fájdalomtól, mivel a vérplazmaadás hasonló mint a vér adás, így itt is csak egy tűszúrást kell kibírni, azzal a különbséggel, hogy itt a vörösvérsejteket visszajuttatják a testünkbe, tehát nem terhel meg annyira mint a véradás.

 

Legtöbb alkalommal ez egy fél órás procedúra, ahol folyamatos ügyelet alatt tartanak, és legtöbben olvasnak vagy tanulnak vérplazmaadás közben, ahol egy gép fájdalommentesen vért vesz biztonságos körülmények között, kiszűri a plazmát, és végül visszajuttatja a vörösvérsejteket. 72 óránként lehet plazmát adni, Budapesten, de egyéb városokban is, ahol akár heti 11.000 forintot is kereshetünk fél óra fekvésért, amely után még szendvicset, üdítőitalt, és kávét is kapunk.

 

Miért adj plazmát?

 

A plazmaadó helyeken megpróbálják azt az ideológiát átadni neked, hogy életmentő vérplazmát adsz, ami részigazság, de koránt sem az életek mentéséről van itt szó. Talán kevesen tudják, de a vérplazma donáció a gyógyszeripar számára kedvez a leginkább, ahol pár ezer forintért felvásárolják a vérplazmát, miből több százezer forint értékű gyógyszereket állítanak elő, főleg vérzékenység elleni pirulákat. Valóban segítünk közvetett módon a plazmadonációval, de főleg a gyógyszeriparnak. A plazmadonációról megpróbáljuk azt hazudni, hogy másoknak szeretnénk segíteni, de a valóság arról szól, hogy ez egy könnyű módszer a pénzkeresésre kevés befektetett energiával. Ha önzetlenül szeretnénk segíteni, nem fogadnánk el a pénzt a donációért, és adnánk vért is időnként. Érdekes módon vért adni mégsem mennek el az emberek szinte...

 

Úgy gondolom nem bűn vértplazmát adni profitszerzés céljából, mert ez a mellékes összeg valakinek kulcsfontosságú, de hazugság azt állítani, hogy önzetlenül tesszük. Amennyiben érdekel a plazmadonáció érdemes egyszer kipróbálni, mert mostantól lehet, hogy ezzel fogod keresni a zsebpénzedet. :)

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek iratkozz fel az oldalamra a facebook linkre kattintva jobb oldalon felül, hogy a legújabb tartalmakat is eltudd olvasni! :)

 

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raimhol.blog.hu/api/trackback/id/tr913713072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaeronika 2018.05.11. 00:25:30

Itt is van az a szabály, hogy 50 kilo alatt nem lehet?

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.11. 01:20:05

Már elnézést kérek: a vér minden egyes alkotóeleme ugyanúgy szövet, mint maga a vér. Ergo akár a teljes vér donációja, akár a vár mint szövet egy része a donáció tárgya, az mindegyik esetben szövet adományozás. A szövetdonáció pedig hazánkban - térítés ellenében, ill. kifejezett feljogosítás nélkül végezve - tiltott magatartás, sőt a Btk.-ba ütköző magatartás, azaz bűncselekmény: szervkereskedelem.
Ha azt nézem, hogy a vér levétele majd ehhez képest "megszűrten" visszajuttatása a donor számára ráadásul kifejezetten életveszélyes (vö. egy művesekezelés kockázataival), akkor az ún. "írásban" előadottak alkalmasak az egészség és/vagy az emberi élet közvetlen veszélyeztetésére is (gondatlan magatartás).
Ennek fényében nyomatékosan húzom alá, hogy a "cikk" ún. szerzője sem pl. a fentieket cáfolni hivatott (ill. másként: a dolog eü.-etikai és jogi alapját rendezni hivatott) jogforrást, sem praktikus forrásokat (ki, mikor, hol, vagy az ügyfélszolgálat megnevezése etc.) jól láthatóan nem adott meg az ún. "írásához" . .
No,persze, mert ebben az országban mindenki büntetlenül közölhet valótlanságokat, álhíreket és hazugságokat . . . és okozhatja mások súlyos megbetegedését oktalan híresztelésekkel.

Szeretettel:

Maus Róbert s.k.
www.tele-maus.hu

Raimhol 2018.05.11. 01:23:01

@Tele Maus Nonprofit Consulting: Ez igaz amit állítasz, a plazmadonáció hivatalosan szervkereskedelem lenne ha pénzért lehetne adni, de van egy kiskapu ami által már nem az! Nem hivatalos pénzt kapnak a donorok, hanem költségtérítést, ami már így hivatalosan nem a donációért jár.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.11. 02:33:39

@Raimhol: Szia!

Akkor a szervkereskedelem megfejelődik a csalással és magán-, sőt esetleg akár közokirat hamisítással (is) . . . ha emlékszel, Czeiczel Endrét is (ezzel is) megpróbálták bemocskolni egy ennél sokkal szofisztikáltabb esetben (köldökzsinór vér és őssejt levétel), és a két orvost és/vagy kutatót jogerősen (talán felfüggesztettel, de) el is ítélték nemrég ... ezzel mind és mindig az a baj, hogy
a) romokba dönti az amúgy is már épp eléggé presztízse vesztett (állami) vérellátó szolgálatot és a a mára jobbára teljesen szét- és elszabotált legális véradást
b) valóban roppant veszélyes
c) a 4.000 forint a töredéke annak, ami legálisan járna (cca. 40.000-re saccolom/alkalom)
d) az eü. kockázata igen magas, és hidd el, ha "ott döglik meg" a donor, akkor sem fogják ellátni, mert dominóelv-szerűen dől vissza rájuk a szar (majd jól hasba akasztják és a végén mg a donor fog egyedül ülni, vagy évekig kihallgatásokra járni, rabosítást elszenvedni, elveszteni a melóhelyét és a többi)

Na, mindegy. egy biztos: a hangzatos felütés helyett azzal kellett volna kezdeni, szerintem, hogy nem legális, és az eü és etikai kockázatokkal, és remélem te is érzed, hogy nem személyesen téged, hanem a módszert (az "újságírás" újféle módiját) oktatom ki ezáltal, amit amúgy mindenféle téren az Indexes kollégáknak is így vagy úgy, de napi szinten megteszek, lassan nyolcadik éve

Sóval köszönöm a bizalmat és válaszod, sőt: remélem át is írod [majd, rövidesen] cikkedet.

Az online tartalommal az a másik istentelenül nagy bazdmeg', tudod, hogy bár lehetne javítani, csiszolni, a fals infókat (a véletlenül falsakat) pótlólag javítani, de ehhez képest -sajnos még az Index-es kollégáimnál' is előfordul , de ez időbeli ügy is, sajnos, sőt: inkább az - épp a nagy valószínűséggel valóban az "örökkévalóságig" megőrzendő tartalmaknál maradnak benne a de facto hülyeségek (*).

Szeretettel:
Robi

(*) nem itt, azaz nem feltétlenül itt a nevükben is "blog"-oknál, hanem a hírportál látszatát keltő, de még csak impresszumot, a közlés idejét (napját) és a szerzőt sem közlő, kapcsolatfelvételi és elérhetőségi adatokkal, de még üzemeltetői adatokkal sem nagyon lekövethető "valamik" [Baglyok Twin Peaks-ből?!]

retkeslaci 2018.05.11. 04:31:34

Ha már kockázatot vállal az ember ezzel, akkor kimegy Ausztriába, Bécsbe, Bécsújhelyre, ahol többszörösét fizetik a magyarországi összegnek.

2018.05.11. 06:22:32

"A valóságban viszont szó sincs fájdalomtól, mivel a vérplazmaadás hasonló mint a vér adás, így itt is csak egy tűszúrást kell kibírni"

Tehát van szó fájdalomról.

catus 2018.05.11. 06:34:45

Szeretném megkérdezni Tele Maus kollégát, hogy szerinte az OVSZ által levett vérből készülő plazmakészítmények legnagyobb része hova kerül? Nem, nem a magyar betegekhez....
A hozzászólása tipikusan az az eset amikor a témát csak felüleltesen ismeri, mind jogi, mind etikai, mind biológiai szempontból.

eßemfaßom meg áll 2018.05.11. 07:22:38

Asszony befeküdt, valamit rosszul kötöttek be neki és úgy érezte szétrobbannak az erei. Azóta nem volt.

eßemfaßom meg áll 2018.05.11. 07:26:00

@Tele Maus Nonprofit Consulting: Te úgy gondolod, hogy jobban fog menni a biznisz ha teleirod a blog.hu-t messziről szakmainak tűnő de a valóságban oltári baromságokkal?

Raimhol 2018.05.11. 07:42:52

"A szövetdonáció pedig hazánkban - térítés ellenében, ill. kifejezett feljogosítás nélkül végezve - tiltott magatartás, sőt a Btk.-ba ütköző magatartás, azaz bűncselekmény: szervkereskedelem."
Ezért adnak költségtérítést, amit hivatalosan nem a szervkereskedelemért kapsz, hanem az utazásod megtérítésére, tehát nem történik szervkereskedelem, mert hivatalosan a plazmát ingyen adod, és a költségtérítés az utazás fizetésére vonatkozik.

"jól láthatóan nem adott meg az ún. "írásához" . .
No,persze, mert ebben az országban mindenki büntetlenül közölhet valótlanságokat, álhíreket és hazugságokat . . . "

Ha kell szívesen megadom. Infoparkban, és Corvin negyedben is lehet adni vérplazmát. Letisztult környezetben, ahol folyamatos vizsgálat alatt tartanak, ahol minden donáció alkalmával figyelik, hogy az egyének egészsége nem károsodjon. Tehát akinek leesik a fehérjeszintje, vagy vashiányos, vagy bármilyen alkotóelemével éppen probléma van, akkor automatikusan kizárják egy rövid időre. Személy szerint túl vagyok több mint 100 donáción.

Nincs sok időm válaszolni, szóval röviden folytatnám a válaszadásokat.

"... ezzel mind és mindig az a baj, hogy
a) romokba dönti az amúgy is már épp eléggé presztízse vesztett (állami) vérellátó szolgálatot és a a mára jobbára teljesen szét- és elszabotált legális véradást
b) valóban roppant veszélyes
c) a 4.000 forint a töredéke annak, ami legálisan járna (cca. 40.000-re saccolom/alkalom)
d) az eü. kockázata igen magas, és hidd el, ha "ott döglik meg" a donor, akkor sem fogják ellátni, mert dominóelv-szerűen dől vissza rájuk a szar (majd jól hasba akasztják és a végén mg a donor fog egyedül ülni, vagy évekig kihallgatásokra járni, rabosítást elszenvedni, elveszteni a melóhelyét és a többi)"

a: Pazmadonáció mellett elmehetsz vért is adni, sőt kötelező évente egyszer vért adni a plazmadonoroknak, ami után két hétig nem adhatsz vérplazmát (hogy regenerálódjanak a vörösvérsejtek), ennek ellenére érdekes módon mégsem adnak az emberek többször vért, még azok sem akik nem plazmáznak, de megtehetnék. Tehát a plazmadonáció több véradót eredményez, mint amennyit esetleg elvesz.

b: Van veszélye, amennyiben az ember nem táplálkozik normálisan, de folyamatos vizsgálatok által ha bármi probléma adódik egyből orvosolják. Tehát ha leesik például a fehérjeszint, akkor 3 hétig nem mehet az ember plazmázni. Minden 5. alkalommal vesznek vért, ahol a hemoglobinszinttől kezdve mindent vizsgálnak, beleértve az AIDS veszélyt is. Mindent. Elkapni a higénia miatt nem lehet semmit, mert minden eleme a vérplazmagépnek ami érintkezik velünk akkor kerül beszerelésre, ami előtte semmi mással nem érintkezett.

c: Egyet értek teljes mértékben, de melyik cég fizeti meg azt ami járna a valóságban?

d: a d állítás súlyos csúsztatás. Semmi illegális tevékenység nem folyik ezzel kapcsolatban, nem fognak a donorok börtönbe kerülni, mert elmennek néha adni vérplazmát.

catus 2018.05.11. 07:58:52

@Tele Maus Nonprofit Consulting:

Azt ugye nem felejted el, hogy az OVSZ is ad 500 Ft-ot Erzsébet utalvány formájában. Ennek fényében a szervkereskedelem megáll. Azzal is ugye tisztában vagy, hogy az OVSZ jó magyar forintért szintén eladja a plazmámat. Mert igen járok vért adni és plazmát adni is. Amikor csak tehetem, az időkorlátoknak megfelelően...

BitPork 2018.05.11. 08:34:03

Csak szólok h kormánypárti a haszonélvezője a vérplazma üzletnek - így én itthon már nem adok.

Girhes Joe 2018.05.11. 08:36:13

Nem értem, mire véljem ezt a roppant szigorú magyar szabályozást. Pénzért nem lehet, közben meg csodálkoznak, hogy nincs elég véradó. Szerintem a jogi kiskapuk keresése helyett nyíltan a törvényt kellene megváltoztatni, fizessen az állam is tisztességgel a donoroknak. És ha nem tetszik az a megfogalmazás, hogy ez a vér/plazma/szerv ára, akkor mondjuk úgy, hogy honorárium a testi-lelki erőfeszítésért.

Mondjuk engem nem érint, mert anti-Hbc pozitív miatt örökre kizártak. Jól elmagyarázták, hogy nem vagyok hepás, maximum egyszer rég voltam észrevétlenül, de ez se biztos, teendőm nincs. De akkor nem szakmaiatlan csöppet, hogy még csak felül se vizsgálják sose, hogy ténylegesen veszélyes-e a vérem? Az agit-prop bezzeg megy, hogy adjak vért, meg az emberjogi siránkozás is, hogy az intravénás drogost, meg a homokost miért zárják ki akkor is, ha nem HIV pozitív...

Girhes Joe 2018.05.11. 08:38:08

@BitPork:
Miért, ha ellenzéki lenne, úgy már tetszene? Hmmm, érdekes gondolat! Esetleg az se mindegy, hogy jobbikos, szoci, vagy gyurcsányista?

2018.05.11. 08:44:56

Én adtam plazmát és korábban trombocitátá is. Kifejezetten bicskanyitogató félrevezető pofátlanság ez a gagyi "4000 Ft fél óra fekvésért" duma. Nyilvánvaló, hogy ez senkiházi, aki bloggernek képzeli magát, pénzt kap attól a cégtől(ez úgy néz ki az a cég amelyik a Erzsébet térnél van) amelyik leveszi és sokszoros áron eladja a plazmát.
A valóság kb így néz ki: Oda kis részben csóró egyetemisták nagy részben mocskos, büdös suttyó emberek járnak. Van hogy egy órát is várni kell a megbeszélt időpont ellenére és mindenztiszonyúan büdös emberek között. Ahhoz, hogy valaki plazmát adjon sok fehérjét kell ennie, mert plazmaadás után nagyon leesik a fehérjeszint a véredben. Ha sikerül végre bejutni, ott egy tűt beleszúrnak az egyik karodba és kb háromnegyed óra amíg megy. Amíg bekötnek mindent és miután vége szétszednek mindent az is idő. Szóval eleve az egészre nyugodtan lehet számolni 1,5-2 órát. Utána gyöngének érzed magad, aznap megeröltető dolgokat már nem nagyon tudsz csinálni.
A másik cégnél, ami többek között a Corvin negyedben van korábban 3000 Ft volt egy alkalom, viszont oda nem engednek be koszos, büdös embereket. Hetente csak egyszer lehet általában mindkét helyen. Vannak bónuszok ott is., kb. ugyanannyira jön ki a pénz ha valaki pl. fél évig jár.
Szóval szép dolog, hogy ezzel segít az ember másoknak, de messze nem olyan rózsás ez, mint ahogy ez a fizettett senkiházi itt félrevezetően, egyoldalúan leírja.
Magyarországon hatalmas pénzt keresnek ezeka cégek, több, mint 10-szeres áron adják tovább a plazmát. Nem csoda, hogy sokan járnak ki Bécsbe plazmát adni, ott a többszörösét fizetik ennél.

Raimhol 2018.05.11. 08:57:33

@Girhes Joe: Ezzel egyet értek. Biszex férfiakat pl kapásból kizárják, hogy nehogy aidsesek legyenek... :D

Dikusz 2018.05.11. 09:40:43

@Girhes Joe: Honnan tudod, hogy nem vizsgálják felül?
Attól, hogy a véradóhelyen leveszik a vért, az még nem jelenti azt, hogy fel is használják. Ott max. annyit néznek meg/annyit tudnak csak megnézni -ha jól tudom-, hogy vérszegény vagy-e, mást nem. Nameg első véradónak a vércsoportját, a többieknek eleve benne vannak az adatai a gépben.
Felhasználás előtt szűrik a többi betegségre, addig nem adják ki felhasználásra, amíg ezeket ki nem zárják.

Raimhol 2018.05.11. 09:47:53

@ébrenjáró: Nem kaptam pénzt a cikkért. Össz visz egy óra alatt leszokott folyni a teljes procedúra, a várakozással is (ami egyébként nincs kb). 28 perc szokott lenni nekem speciel maga a plazmadonáció időtartama, előtte pedig 5-10 perc maga a "várakozás". Végül kajázom 15 percet, és így egy óra. Egyébként nem érzem egy senkiházi bloggernek magam, mert senkiházi nem vagyok, a blogolást pedig hanyagolom mostanában, de azért közönöm a bókot!

Raimhol 2018.05.11. 09:48:40

@Dikusz: Minden egyes mintát továbbküldenek vizsgálatra, ezért szólnak is, ha probléma lenne a véreredményekkel.

Dikusz 2018.05.11. 09:56:53

@Raimhol: Arra azért kíváncsi lennék, hogy @ébrenjáró: -nak mit válaszolnál.

Volt rá példa, hogy rákérdeztem, adjak-e plazmát. Azt mondta az, akitől kérdeztem, hogy jól gondoljam meg, mert egyáltalán nem veszélytelen, és nemcsak a korom miatt. Szerintem sem 1/2 óra egyébként. A plazmaadás előtti várakozástól eltekintve is -ahogy valaki írta már- több óra. Szerintem még alá is becsülte a 1,5-2 órás tippjével.
Másodsorban pont láttam, amikor egy ilyen gépet kipróbáltak, nem szerettem volna a próbaalany helyében lenni...

Még egy, ami számomra kicsit fura: a plazmaadás is egy véradásnak számít, meg a teljes véradás is. Amíg teljes vért nő egy évben négyszer, férfi egy évben ötször adhat, addig az általad leírtak alapján plazmát 72 óránként lehet adni.
Ha úgy vesszük, hogy valaki véleményem szerint saját egészségét veszélyeztetve 72 óránként adna plazmát (elég hülyének tartanám), két év alatt annyi plazmát adna, mint egy olyan férfi, aki 18 éves korától 65 éves koráig minden évben ötször adna vért. A plazmaadás is 1 véradásnak számít, meg a teljes véradás is 1-nek.

Dikusz 2018.05.11. 10:04:16

@Raimhol: Ezt pampogom én is, ezért nem áll meg@ébrenjáró: véleménye.
Egyébként saját csillagszememmel láttam, amikor egy olyan 20 év körüli fiú jött be véradásra, akin nem lehetett nem észrevenni, hogy a saját neméhez vonzódik. Kifestve, bocs a kifejezésért, de ha jól tudom ez a "hivatalos" neve, p*csanadrágban libegett be. Világfájdalommal az arcán elfordított fejjel tartotta a karját.
Nem küldték el, ugyanúgy kezelték őt, mint mindenkit, megköszönték a véradást, de megjelölték, félretették a csomagot.
Gondolom nem mondok újdonságot, de azt a vért sem használják fel, ami nem éri el a 4,5 dl-t. Ez abból adódhat, hogy a teljesen egészséges véradó éppen rosszul lesz véradás kozben.

prim 2018.05.11. 10:10:02

@retkeslaci: Lehet hogy valamivel több jár, de az pont az utiköltséget fedezi...Tehát nem éri meg időben, kivéve ha valaki a határhoz közel lakik, de Budapestről már tutti nem...Ráadásul Budapesten munkaidőben meg tudom csinálni, egyszerűen belefér a rugalmas munkaidőben egy napközbeni eltáv. Mig Bécsbe kell egy szombati nap...Az egész nap!

Raimhol 2018.05.11. 10:14:02

A plazmaadás és a véradás között az a különbség, hogy itt visszakapod a vörösvérsejteket. A véradás a vörösvérsejthiány miatt veszélyes, a plazma adásnál csak kimondottan a plazma amit levesznek, az pedig hamar újratermelődik. Tehát a véradás és a plazmaadás ilyen téren nagyban különbözik, ezért is adhatod 72 óránként. Személy szerint nem javasolom a 72 óránkénti adást, mert megterhelő, de a heti egy adásnak egészségügyi szempontból nincs hátulütője, ráadásul rávagy kényszerítve, hogy igyál sok vizet, és étkezz rendesen, mert csak akkor engednek plazmát adni.

prim 2018.05.11. 10:16:41

Nekem kb máfél óra alatt meg van munkaidő alatt, de aránylag közel van a munkahelyemhez. Napközben sterncsére nem kell várni szinte semmit...Egyébként ez egyéne válogatja, hogy ki hogy birja meg mennyire megterhelő...Ha betartod a szabályokat nem vészes. Ha viszon hulladék élelmiszeren élsz, és alapjába véve egészségtelen életmódot élsz, akkor persze nem veszélytelen a dolog. Alkalmanként akár 50-60 g fehérje is távozik a szervezetből, és egyéb dolgok, amit természetesen pótolni kell. És ezt párizsis zsemlével ugye nem lehet. Eleve egy tudatosabb táplálkozással és életmóddal viszont folytatható . Vsizon a 72 óra az tényleg túlzás! Annyira nem kellhet a pénz! akkor inkább menjen el dolgozni hétvégén! Eleve évente 45x lehet adni...

Raimhol 2018.05.11. 10:24:45

@prim: Igen én is ezt gondolom. Egy tudatosan táplálkozó ember, aki heti két heti egyszer ad, annak semmi baja nem esz a plazmaadástól, sőt belekényszerít abba a helyzetbe, hogy fogyassz rendszeresen fizet, és pótold az ásványi anyagokat, fehérjét. Az ellenőrzés miatt tudod, ha problémád van. Szóval véleményem szerint nincs ezzel probléma. Egyetlen egy hátulütője van számomra pl, hogy 100+ alkalommal adtam már szó szerint (talán 105. alkalmam volt két napja), és látszódik a tűszúrás helye egy pontban, ahová szúrni szokták.

Dikusz 2018.05.11. 10:32:51

@Raimhol: A véradásnál is látszik. Éppen ezért én csak a jobb karomat "használom" véradásra. Ott gondolom a vénám már nem használhatóvá hegesedett.

Baltazár Atlanta 2018.05.11. 10:34:30

A Blahán is van egy plazmacentrum. Tapasztalataim szerint 1 óra a procedúra. Folyamatos orvosi jelenlét van és minden ferezis előtt szűrővizsgálat. Egészséges embereknek nem probléma heti 1 plazmaadás.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.11. 10:54:39

Magyarországon tavaly rendeletileg maximálták a vérplazmadonornak adható juttatást, miáltal messze a piaci ár alá került, így a Neje Saját Lábán Álló Vő vérplazma érdekeltségei jelentős extraprofitot termelnek. Azóta csökkent a donorok száma és ezzel párhuzamosan a sima véradóké is, ugyanis minden plazmadonornak évente legalább egyszer hagyományos véradáson is részt kell vennie.
Sok egykori vérplazma donor ma Ausztriába vagy Szlovákiába jár ki plazmát adni, mert ott valódi piaci áron több pénzt kap érte.
Szóval a piaci árba a Vő extraprofitja érdekében beavatkozó rendelet az életmentő vérkészlet mennyiségét is csökkenti.
Éljen vagy haljon a magyar egészségügy?

ui.: Én amúgy 34 éve rendszeresen adok vért (még a katonaságnál kezdtem előfelvételisként, mert ott 2 nap szabi járt érte) és a vénáim már annyira hegesek, hogy egyre nehezebben tudják beleszúrni a tűt.

erkölcsi hulla 2018.05.11. 11:16:18

"A Tiborcz-közeli vállalkozás felbukkanásáig a donorok kalóriapénz és “rendelkezésre állási díj” gyanánt a másfél órás elfoglaltságért alkalmanként hét-nyolcezer forintot kaphattak. 2016 végén azonban megjelent egy minisztériumi rendelet, melyben 3500 forintban maximalizálták az adható költségtérítés összegét. Miközben egy egység plazma 20-25 ezer forintért adható el."

Adjatok csak vérplazmát, gazdgaodjon Tiborcz, hajrá! Szuggeráljátok csak magatoknak hogy ezzel életeket mentetek, de közben csak nyolcszoros nyereséggel adják el a gyógyszergyáraknak.

Undorító. Sosem fogok plazmát adni.

zsu80 2018.05.11. 11:46:36

@diszkriminans: ráadásul vissza is adják megszűrten, tehát kétszer sújtanak.

Girhes Joe 2018.05.11. 11:48:11

@Dikusz:
Onnan tudom, hogy nyíltan megmondták. Benne van a vérellátó adatbázisában, hogy nem adhatok vért, tehát hiába próbálnám meg, elhajtanak, amint beütötték a gépbe a taj-számomat. Ezzel persze a felülvizsgálat esélye sincs meg, mert beutalni meg aztán pláne nem fognak ilyesmire csak úgy, mert én úri jókedvemben ezt szeretném. De egyébként hiába is néznék meg még egyszer a véremet, az anti-HBc akkor is ott lesz, itt inkább az az elvi hiba, hogy az anti-Hbc pozitivitás nem jelent meglévő hepás megbetegedést, viszont ezt a lehegyszerűbb megnézni, aztán ha ez pozitív, akkor helyből tiltólista.

www.informed.hu/betegsegek/az_orvos_valaszol/anti-hbc-szurovizsgalat-reaktiv-120999.html egy velem szinte azonos esetet ír le, ennek végén:

"A véradástól leginkább elvi megfontolások alapján zárják ki (a véradásra vonatkozó szakmai szabályok ezt írják elő)." -> Azaz, gyakorlatilag nem lenne gond, de valamilyen nem nyilvános elvek alapján mégis tiltólista van.

BitPork 2018.05.11. 12:16:53

@Girhes Joe: Ebben az ellenzékben nehéz ezt megígérni. Ugyanakkor a mostani folyamatok nagyon messze állnak az ország és az én értékeimtől és érdekeimtől így minden fronton távol tartom tőle magam. Különösen ha a véremről van szó és az érte kapható összeg csak kb egy kilencedét kapom.

prim 2018.05.11. 12:19:18

@Raimhol: Érdekes, nálam nagyon hamar begyógyul a tű helye.... Épp abba megy a tű amiben épp nem látszik mert az már 2 hetes.... ja és a legtöbbször 2000 ml ből lejön a 830ml plazma..Az asszisztensek szerint ez nagyon jó eredmény mert a legtöbb embernél 2300-2500 ml...De elődordul az ennél magasabb érték is...Nálam nagyon ritkán megy 2000 fölé, de 2100 felett soha nem volt

erol 2018.05.11. 12:38:58

Nagyon csórónak kell ahhoz lenni, hogy ez valakinek megérje.

catus 2018.05.11. 13:00:47

@erol:
Ez alapvetőrn sok embernél nem a csóróságról szól. Nekem semmi szükségem az érte járó költségtérítésre, van akinek meg igen jól jön. Nem kellene mindennek az anyagi oldalát nézni csak, még ha van is neki.
Az, hogy Bécsben 2x annyit adnak érte mint itthon az azért jelzi, hogy nálunk gondd van a szabályozással. Tudom hogyan jut el a plazma a végső felhasználható végtermékig. Rengeteg pénz van benne az tény, de egyedül nálunk van annyira korlátozva az egész "szervadomànyozás" anyagi része.

erol 2018.05.11. 13:07:43

@catus: Oké, ha segíteni akarás és a jó szándék a motiváció, akkor le a kalappal.

Mr.paksimogyoró 2018.05.11. 14:41:42

@Girhes Joe: Amióta a nemzet fasza(veje) Tiborcz ide is betette a pofáját, és emiatt nagyon gyorsan növelték a profitot és csökkentették a donoroknak adható összeget, én sem megyek.

Szegedi vagyok 2018.05.11. 14:58:39

A vérplazma árát nagyon alacsony áron rögzítették törvényben.
Igy a plazmát levevő cégeknél megszűnt a vetseny

Trollmann 2018.05.11. 15:52:09

És azt is ide kellene írni, hogy Tiborcz érdekeltségű cégé Magyarországon ez a biznisz. Ugye, milyen jó vérplazmát adni heti akár 11.000 Ft-ért, amíg mások tízmilliókat keresnek rajta? Igen, igen, hetente. (Kíváncsi vagyok, meddig marad a kommentem.)

24.hu/belfold/2017/03/02/tiborczek-kore-gazdagodhat-a-verplazman/
blog.atlatszo.hu/2017/03/korrupcioinfo-tiborcz-istvan-uzleti-kore-szivja-a-verunket-allami-segitseggel/
hvg.hu/itthon/20170302_verplazmaval_is_bizniszel_orban_viktor_veje

bgstar 2018.05.11. 17:14:06

csak az adjon plazmát aki erre rá szorul arra a 4000 ft.-ra.
Inkább adj vért!!! És ments meg 3 ÉLETET!

A vérplazma kő kemény üzlet.
Ami csak a közvetítő cégnek és a gyógyszeriparnak jó.
Holott a rettenetes profitból már rég be lehetett volna vezetni a mű vért.
(igen létezik)

A magyar szegénység mérőszáma ez a 4000 ft.
Az életmentő műtétekhez meg nincs vér a rendszerben.

Ezek a cégek (Magyarországon egy) versenyt indítanak a donorokért.
A BETEGEK KÁRÁRA.

Privateer 2018.05.11. 18:49:29

Vérplazmaadás az nem ér annyit. Sőt, hosszabb távon még károsabb is mint ahogy mondják. A rendszeres vérplazmadonoroknak egy idő után már nem marad épp vénájuk. Utána amikor olyan helyzetbe kerülnek, nem lehet bekötni az infúziót, mert eldurran az erük. Szóval óvatosan, és ésszel a plazma adással. elég ha 2 havonta mész el.

A másik ami gusztustalan dolog. Ha valaki nagyothalló, azt automatikusan kizárják. Mert állítólag nem hallja meg gép utasításait, mikor kell pumpálni. Mikor kell abbahagyni a pumpálást. Pedig megtehetnék, hogy egy embert erre esetre odarendeljenek a delikvens mellé.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.11. 19:13:56

@eßemfaßom meg áll:

Szerbusz' !

Nű, mármint annak a büznisznek', úgy érted, amit ingyen művelek? Nos: nem.

Egyebekben örülök, hogy Neked az eszed és a faszod is megáll, és annak különösen, hogy arctalanul, - jellemtelenül és szemtelenül - ilyen kőkemény és ennyire kulturált - nyelvileg is helyén levő - és megalapozott véleményt fel tudtál ide jegyezni.

Végezetül őszintén kívánom, hogy az Összes Élő Istenkék tartsák meg e jó szokásod, merevedésed és egészséged!

Szeretettel:
Maus Róbert
www.tele-maus.hu

Idézet a kedves hozzászólótól:

"Te úgy gondolod, hogy jobban fog menni a biznisz ha teleirod a blog.hu-t messziről szakmainak tűnő de a valóságban oltári baromságokkal?"

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.11. 19:37:35

@catus:

Szervusz!

Az utalvány csak élelmiszerre fordítható, a 4.000 forint (általában: a forint) nemcsak élelmiszerre fordítható. Az OVSZ államilag engedélyezett eü., szolgáltató és - amiket írsz, annak ellenére is - a nonprofit kategóriába sorolandó. (*)

Nézd: TŐLEM akár működjön a donáció JOGSZERŰEN is úgy, hogy közös akarattal kikötött vagy egységes (jogszabály szerinti) piaci alapú (Sic!) ellenszolgáltatás fejében ad szerveket a devizabelföldi biztosított (vagy nem biztosított) személy akár intézménynek, akár közvetlen felajánlással . . ezen a vita vagy 10 éve megy sokkal okosabb emberek és döntéshozók között és nem sikerül dűlőre jutni a dekriminalizáció és a liberalizáció terén . . . sőt!

Bár hazánkban úgy 10+ éve az opt-out rendszerű szervadományozás a kötelező erejű (jogszabály által rendelt) eljárás, jól ismert tényadat, hogy az egyébként a posztmortem vagy az agyhalál megállapításakor még a feltételeknek megfelelő szervek 90% felett épp azért nem kerülnek az Euro- és/vagy Hungarotraszplant látókörébe, mert a kezelőorvos vagy ad absurdum hülye vagy beszari, vagy mert a hozzátartozó (totálisan jogellenes módon) megtiltja a szervkivételt. És emiatt évente hazákban is több százan halnak meg, amúgy megmenthető vese, máj és akár szívátültetésre várók (is).

Az viszont úgy nem megy, hogy kettős mérce, kettős (párhuzamos) rendszerek működjenek a szervdonációban.

Ebben az esetben ez történik. És én csak emiatt az egyoldalúság miatt ragadtam szót.

Szeretettel:
Robi

(*) Amúgy régebben a hetvenes években még sört adtak, azt megtiltották, aztán adtak kaját, a 90-es évektől ha jól rémlik, de azt meg nem tudják humánerőforrással fenntartani, így lett ez a "borravaló" . . . Én úgy 1998-ig aktív véradó voltam, de akkoriban annyira elbaszták a vénáim és olyan szintre süllyedt a szakmai alázat (épp a Karolina úton!), hogy bemondtam az unalmast', mert az tényleg várlázító volt, hogy mind a két vénát megszúrták (egyet a mintához, egyet a levételhez) ... Utolsó próbálkozásom (Sic!) itt az Örs vezér terénél a Fehér úti egykori BKV-épület mellett álló kamionban pár éve, amin azóta is hangosan felnyerítek, ahogy az amúgy nagyon aranyos ukrán(?) orvos magyarázza, hogy "Minyimúm szaszhusz hi-gany-milli-meterov.." és szegény szakszemélyzet pedig az istennek sem találta a vénám, így rezignáltan eljöttem . . . na így aztán nem is lehet vért venni, vért adni, hiszen 51 éves vagyok (akkor voltam 48) és addig mindig, még akkor is amikor 130 kg voltam, az arra méltó (Sic) és értő szakszemélyzet minden egyes esetben a vénám meglelte, és még 80-es systolés érték mellett is ezt meg kellene tudni lelni, itt 120/85 Hgmm mellett sem sikerült.. és még csak ne is bántom őket, szeretem és pártolom őket, de ez is egy szakma, amit lehet jól és kevésbé jól végezni és attól, hogy valaki kedves és aranyos nővérke (szakasszisztens, szakápoló), még nem lesz feltétlenül "jó keze" ehhez, de akkor nem neki kellene ott lennie, nem? A kérdés, persze, messze költői, ismerve az eü. személyi erőforrásokat . . .

"Azt ugye nem felejted el, hogy az OVSZ is ad 500 Ft-ot Erzsébet utalvány formájában. Ennek fényében a szervkereskedelem megáll. Azzal is ugye tisztában vagy, hogy az OVSZ jó magyar forintért szintén eladja a plazmámat. Mert igen járok vért adni és plazmát adni is. Amikor csak tehetem, az időkorlátoknak megfelelően..."

Hórukk 2018.05.11. 23:48:24

Én vért adok, évente 2x, részben hogy segítsek, részben mert jobban érzem magam véradás után. Az államnak feladata lenne a véradás és a szervadományozás jogszabályi feltételeit úgy alakítani, hogy az megfeleljen az alapvető céloknak és ne lehetetlenítse el az egészet mint teszik ezt a szervdonációval és a spermaadással. Ez helyett tiborc igényei szerint alkotnak jogszabályokat. Persze mindenki szavazhatott...
süti beállítások módosítása